Ankara Büyükşehir Belediyesi dönemin başsavcısına ihalesiz konut satmış

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kendisine ait bir daireyi 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden beş gün önce dönemin Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'a ihalesiz sattığı ortaya çıktı.

Gündem 23 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin lojman olarak kullanılması için Adalet Bakanlığı’na tahsis ettiği bir daireyi 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden beş gün önce dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a sattığı ortaya çıktı. Kocaman ihalesiz aldığı daire karşılığında belediyeye 626 bin TL ödedi.

Yerel seçimlerden sonra AK Parti’den CHP’ye geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Melih Gökçek dönemine ilişkin yolsuzluk iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na birçok suç duyurusunda bulunmuştu.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre tartışmalı lojman satışı şöyle gelişti:

“Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 2003 yılında mülkiyeti kendisine ait bazı taşınmazların lojman statüsünden çıkarılmasına karar verdi. Ancak Adalet Bakanlığı 27 Ocak 2004 tarihinde Belediye’ye başvurarak hâkim ve savcılar için acil lojman ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Dönemin Belediye Başkanı Melih Gökçek’in girişimiyle Belediye Meclisi 5 Mart 2004’te Çankaya’da kendisine ait beş daireyi yeniden lojman statüsüne çevrilerek Adalet Bakanlığına tahsis etti. Bu dairelerde hâkim ve savcılar oturmaya başladı.

2018 yılına gelindiğinde yeni bir gelişme oldu. Melih Gökçek’in istifasının ardından AKP tarafından yönetilmeye devam edilen Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 9 Haziran 2018’de Çankaya’ya bağlı Aziziye Mahallesi, Piyade Sokak’taki konutun lojman statüsünden çıkarılıp satılmasına karar verdi.
Bu konuda Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığına yetki verildi.

Yerel seçimlere beş gün kala başsavcıya satıldı

CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın kazandığı 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde satış süreci hızlandı.
Belediyeye ait konutun mülkiyeti önce 21 Mart 2019 tarihinde ‘trampa/takas’ yöntemiyle belediye şirketi ANFA Ankara Altınpark İşletmeleri Limited Şirketi’ne devredildi.

Yerel seçimlere beş gün kala, yani 26 Mart 2019 tarihinde ise belediyeye ait bu daire ANFA tarafından dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a satıldı. İhalesiz yapılan satış için Kocaman’ın belediyeye 626 bin TL ödediği söyleniyor.

Bir dönem burada oturan Kocaman’ın daireyi aldıktan sonra tadilat yaptırdığı ve parasını da Adalet Bakanlığı’nın ödediği belirtildi.

Yüksel Kocaman’ın avukatı konuya ilişkin açıklama yapmayacağını bildirdi.

Kocaman hakkında kısaca

Dönemin Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Yüksel Kocaman, Harun Kodalak’ın görevden alınması üzerine 27 Ocak 2017’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına atandı. Üç yıl Ankara Başsavcılığı yapan Kocaman, 27 Kasım 2020’de Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Yargıtay üyeliğine atandı.

Kocaman, belediyeye ait daireyi satın aldığında aynı zamanda Ankara Büyükşehir Belediyesi ve eski başkanı Melih Gökçek hakkındaki şikayetlere ilişkin soruşturmalardan da sorumluydu.

Kocaman’ın adı, Ayhan Bora Kaplan davasında da geçmişti. Kaplan’ın 2018 ve 2019’daki iki örgüt dosyası, Kocaman döneminde kapatılmıştı. M7 kod adlı gizli tanık Serdar Sertçelik, ifadesinde Kaplan ile Kocaman’ın ilişkisine de yer vermiş ancak daha sonra bu ifadeleri polisin zorlamasıyla verdiğini öne sürmüştü.

Ayrıca Kocaman  Kaplan’ın kendisine villa ve araba aldığı iddia edilen 26 içeriğe erişim engeli getirtmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.