Antalya’da teleferik düştü: 1 kişi öldü, havada asılı kalan 184 kişiden 137’si kurtarıldı

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde belediyeye ait teleferik kabini düştü, bir kişi hayatını kaybetti, ikisi çocuk 7 kişi yaralandı. Havada kalan diğer kabinlerde 184 kişi saatlerce mahsur kaldı. Öğle saatlerinde 137 kişi daha kurtarıldı.

Gündem 12 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin turistik merkezi Antalya, bayram kalabalığında çok büyük bir faciayı yaşadı. Şehir merkezindeki liman ve Konyaaltı bölgesinden Antalya şehir merkezine hakim konumdaki Tünektepe’ye yolcu taşıyan turistik amaçlı teleferiğin bir direği yıkıldı, dolu bir teleferik kabini yere çakıldı, burada bir kişi hayatını kaybetti, 2’si çocuk 7 kişi de yaralandı. Ama facia bundan ibaret değildi. O sırada havada tepeden aşağıya iniş ve aşağıdan yukarıya çıkış istikametinde havada olan 25 kabin daha vardı ve onların içinde de 184 kişi havada asılı kaldılar. Bu büyük facia nedeniyle Türkiye’nin neredeyse bütün arama kurtarma kapasitesi harekete geçti, AFAD’dan Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopterlerine, TSK’nın ambulans uçaklarına kadar her şey seferber edildi, kurtarma çalışmaları gece boyunca, sabah saatlerine kadar devam etti. Sabahın erken saatlerinde yapılan açıklamaya göre, havada asılı vaziyette mahsur kalanlardan henüz 98 kişi kurtarıldı.

Antalya şehir merkezinin önemli turistik çekim noktalarından biri, yıllardır Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulup işletilen turistik teleferik. Bu teleferik, şehir merkezindeki ünlü Konyaaltı Plajı’nın hemen arkasından hareket ediyor ve bütün şehre hakim konumdaki Tünektepe’ye ulaşıyor. Tünektepe’de seyir terasları, lokanta ve kafeler var. Oraya tırmanın turistler, hem şehri havadan seyrediyor hem de hoşça vakit geçiriyor.

Antalya, uzun bayram tatili nedeniyle bir haftadır yerli yabancı turistlerin yarattığı büyük bir kalabalığın keyfini yaşıyor. Bu kalabalığın bir bölümü, gün boyu çalışan teleferikte yolculuk yapmak, Tünektepe’den şehri seyretmek isteyenlerden oluşuyordu. Yıllardır çalışan ve ‘Güvenli’ olduğu iddia edilen teleferiği ayakta tutan direklerden biri dün saat 17.25 sularında bilinmeyen bir sebeple devrildi. Bu direğe en yakın noktada bulunan teleferik vagonlarından biri de yere çakıldı. O vagonda 1 kişi hayatını kaybetti, 2’si çocuk 7 kişi yaralandı.

Ama sorun bu vagondan ibaret değildi. Havada asılı durumda 25 vagon daha vardı ve bunların içinde de 184 kişi ölüm tehlikesiyle yüz yüzeydi. Bu vagonlardan bazıları yerden yüzlerce metre yükseklikte havada asılı vaziyetteydi.

Başta AFAD olmak üzere arama kurtarma birimleri kısa sürede alarma geçti. Sahil Güvenlik Komutanlığı gece görüş kapasitesi de olan 4 helikopterini görevlendirdi. Antalya İtfaiyesinden ve Ankara’dan gelen kurtarma ekipleri ile sağlıkçılar alarmda kaldı. Türk Silahlı Kuvvetleri her ihtimale karşı bir C-130 nakliye uçağını hasta nakli amacıyla bekletmeye başladı.

Antalya’da dün gece başlayıp bu sabaha kadar aralıksız devam eden bir kurtarma operasyonu başladı. Ancak bazı vagonlara yerden uzatılan merdiven ve vinçlerle ulaşmak mümkün olurken bazı vagonlara ulaşılması o kadar da kolay değildi, çünkü onlar çok yüksekteydi. Sabah saatlerinde bizzat İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yapılan en son açıklamaya göre, havada asılı durumda olan 25 kabinden 15’inden toplam 98 kişi kurtarılmıştı. Ama hala kurtarılmayı bekleyenler vardı. Bazı kabinlere hiç ulaşılamamıştı.

Gece boyunca aralıksız devam eden kurtarma çalışmalarında toplamda 453 personel görev yaptı. Kurtarma görevlileri, başlangıçta teleferiği yeniden çalıştırma ihtimalini düşündü ama sonra bunun çok riskli olacağına karar verildi. Kurtarma çalışmaları için gece boyunca teleferik hattı yerden muazzam bir aydınlatmayla ışıklandırıldı, bazı helikopterler kabinlerin içinden mahsur kalan yolcuları alırken aksiyon filmlerini aratmayan manzaralar yaşandı.

Teleferik kazasında ölen Memiş Enes Gümüş.

Öğle saatlerinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Mahsur kalan 19 kabindeki 137  kişinin kurtarıldığını, beş kabindeki 29 kişi için çalışmaların sürdüğünü duyurdu. Öte yandan dün ölen kişinin avukat Memiş Enes Gümüş olduğu belirlendi. Aynı kazada, Gümüş’ün Bağarası Hürriyet Ortaokulu’nda öğretmenlik yapan eşi Kezban Gümüş ile çocukları 17 yaşındaki Lütfullah ve 14 yaşındaki Fatih Gümüş’ün de yaralandığı öğrenildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.