Arda Şef’e rezervasyon dolandırıcılığı

Ünlü şef Arda Türkmen de dolandırıcıların hedefi oldu. Restoranın sitesinin kopyalanıp sahte rezervasyon yapıldığını açıklayan Türkmen dolandırıcıların kendisinden de bin Avro istediğini söyledi.

Gündem 4 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Son zamanlarda ortaya çıkan yeni dolandırıcılık yöntemi de ünlü restoranların adını kullanarak oluşturulan klon siteler üzerinden sahte rezervasyon yapıp müşteriden kapora adı altında para almak.

Dolandırıcılar yapay zeka sistemleri kullanarak ünlü restoranların internet sitelerini bire bir kopyalıyor ve bu sitelerde restorana ait bütün bilgileri gerçekmiş gibi paylaşıyor. Restorana gelmek için rezervasyon yapmak isteyen vatandaşlar da bu sahte restoran sitelerini gerçek zannederek sitede belirtilen telefon numarası üzerinden dolandırıcılarla iletişime geçiyor. Rezervasyon yaptırdıklarını sanarak ödeme yapanlar restorana geldiklerinde dolandırıldıklarını anlıyor.

Şef Arda Türkmen de bu dolandırıcıların hedefi oldu. Dolandırıcılar Arda Türkmen ‘in restoranına ait internet sitesinin neredeyse bire bir aynısını yaptı, restorana gelmek için rezervasyon yapan müşterilerden kapora adı altında para aldı.

Müşteriler sahte rezervasyonlarla şefin restoranına gelip “Bizim rezervasyonumuz vardı, kapora verdik” deyince gerçek ortaya çıktı. Türkmen de sosyal medya hesabından açıklama yaparak dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları konusunda  müşterilerini uyardı.

Arda şefin paylaşımını gören dolandırıcı ise sosyal medyadan şefe ulaşıp “Bin Euro ver, düşeyim yakandan” dedi.

“Her zaman doğru adres olmuyor”

Yılbaşı rezervasyonları öncesi yurttaşların bu dolandırıcılara karşı dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Türkmen “Bizim restoranın internet sitesini kopyalayıp farklı bir uzantıyla ve restoranın ismiyle beraber arama motorlarında bunu yapan bir dolandırıcı insanlardan rezervasyon karşılığı para talep ediyor. İnsanlar da rezervasyon için önden avans gönderiyor. Sonra restorana geldikleri zaman böyle bir rezervasyon olmadığı ortaya çıkıyor. Bu çok yapılmaya başlandı son dönemlerde. Ciddi şekilde de bütün arama motorlarında birçok restoranın farklı farklı sahte web adresleri var. Artık müesseseler kapalı grup rezervasyonlarına, 6-8 kişilik rezervasyonlara önden rezervasyon için makul bir miktar kapora istiyor. Bunu bilen dolandırıcılar da restoranın bütün detaylarını öğrenip o restoranla muhatap oluyormuşsunuz gibi telefon açtığınızda size bilgi veriyor, rezervasyon yapıyorlar. Ardından bir de hesap numarası gönderiyorlar. Siz hesap numarasını kontrol etmeden kaporayı yolluyorsunuz. Ondan sonra da ne ses ne nefes. Son dönemlerde bu araba kiralamada, otel konaklamalarında, restoranlarda çok olmaya başladı. Hele şimdi önümüz yılbaşı, bu yılbaşı döneminde kapalı grup rezervasyonları çok olacaktır. O yüzden herkesten arama motorlarında restoranla ilgili kontak numarası aradıklarında kesinlikle doğru yere ve doğru linke tıkladıklarından emin olmasını rica ederim. Çünkü genel olarak en üste çıkana tıklanıyor alışkanlık olarak. Orası her zaman doğru adres olmuyor” dedi.

Michelin yıldızlı restoran ekonomik krize direnemedi: 26 yıllık EIPIC kapanıyorMichelin yıldızlı restoran ekonomik krize direnemedi: 26 yıllık EIPIC kapanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.