Avrupa yakasının en büyük deprem toplanma alanının imara açılmasına mahkeme ikinci kez “dur” dedi

Avrupa yakasının en büyük deprem toplanma alanı imara açılmıştı. 6’ncı İdare Mahkemesi’nin ardından 12’nci İdare Mahkemesi de bakanlığın bölgede plan yapma yetkisini iptal etti.

Gündem 18 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Demirören Holding Ziraat Bankası’na olan kredi borcuna karşılık sahibi olduğu Kemerköy’deki golf sahası arazisini Ziraat Bankası’na devretmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın rezerv alan ilan etmesiyle imara açılan yeşil alanda yurttaşların ve uzmanların tüm itirazlarına karşın geçen sene yapılaşma çalışması başladı. Bu yapılaşmaya karşı açılan davalarda ilk karar geçen haftalarda açıklanmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından açılan davada 6. İdare Mahkemesi, bakanlığın plan değişikliği ve yapı alanı yapılması kararını iptal etmişti.

Bunun ardından da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası’nın açmış olduğu davada da mahkeme bakanlığın plan yapma yetkisini iptal etmişti.

Bu kararların ardından da yurttaşların açmış olduğu davada da karar çıktı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi de bakanlığın plan yapma etkisini iptal etti.

Böylece bakanlığın yetkisi üçüncü kez iptal edilmiş oldu. Mahkeme kararında afet durumunda halkın toplanacağı alanların korunması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Yasa değişiyor: Şehir içindeki alanlar da 'rezerv' ilan edilip hak sahibinden alınabilirYasa değişiyor: Şehir içindeki alanlar da ‘rezerv’ ilan edilip hak sahibinden alınabilirAyrıca projenin İstanbul Çevre Düzeni Planı politikaları ve öngördüğü kuzeye gelişimin sınırlandırılması yönündeki kent makroformu kararıyla çeliştiği, ekolojik koridorların kesintiye uğrayacağı ve alanın ekosistem hizmetlerini kaybedebileceği dile getirildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi Sözcüsü Gülseren Onanç şunları söyledi: “Biz Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi olarak mücadelemize kimsenin çürük bir zemine oturan bu inşaatların yıkıntılarından maddi ve manevi zarar almadan çıkması, bölgemizin ve çevrenin geri dönülmesi imkansız hasarlar almaması ve hukukun gereğinin yapılması için devam edeceğiz. Ziraat Bankası ve Emlak GYO’yu mahkeme kararlarına uymaya, Eyüpsultan Belediyesi Başkanı Deniz Köken’i de görevinin gereğini yaparak kaçak konumdaki bu inşaatları derhal durdurmaya davet ediyoruz.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.