Çağların tanığı Ayasofya’nın görkemi fotoğraflara yansıdı
Ayasofya Camisi'nin ana kapı dışında bir kapsının da kırıldığı ortaya çıktı. Kamera görüntülerinin incelendiği olay davaya da konu oldu ve şüpheli "O kapı insan gücüyle kırılacak bir kapı değil" savunması yaptı.
Ayasofya Müzesi 24 Temmuz 2020’de Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle ibadete açıldı. Ancak Ayasofya’nın birçok yerine zarar verildi ve bunlardan en fazla dikkat çekeni ise İmparatorluk Kapısı’ydı. Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre bir başka kapının daha zarar gördüğü ortaya çıktı.
Tahribat davaya da konu oldu ve bugün İstanbul 12’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşma görüldü. İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğü’nün yanı sıra Ayasofya Camii Sorumlu Müdürü Tuncay Ramazan, kameralarda inceleme yaptıklarını, kapıyı kıranın Atif Kasar olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Kasar hakkında kurum adına şikayetçi olundu.
Kapının kırıldığı gece nöbet tutan güvenlik görevlisi Turgay Benek, mahkemede tanık olarak dinlendi. Benek, “O gün çalışıyordum. Sabaha karşı devriye atarken kapının kırık olduğunu fark ettim. Kameradaki arkadaşlara durumu bildirdim. Sabah namazında 05.29’dan sonra yasak kapıya geçip, kapıyı kırdı. Kırdıktan sonra yukarıya çıktı. Üst katlarda biraz gezindi. Köşede biraz yattı. Sabah 08.00’da çıkıp gitti” dedi.
Kapıyı kırdığı öne sürülen Atif Kasar hakkında, ‘Kamu malına zarar verme, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme’ suçlamalarıyla dava açıldı. Sanık Kasar ise kapının kırılmasına ilişkin, “Kırmadım. Sadece ittirdim. Zincirler vardı. O kapı insan gücüyle kırılacak bir kapı değil” şeklinde savunma yaptı.
Mahkeme, kırılan kapının bir kültür varlığı olup olmadığının araştırılması ve maliyetinin tespit edilmesi için bilirkişi araştırmasına karar verdi.