Ayasofya’da yeni dönem başlıyor: Turiste 25 euro, vatandaşa bedava

Ayasofya'da yeni dönem başlıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki 1500 yıllık tarihi yapıya 15 Ocak'tan itibaren turistler eskiden olduğu gibi biletle girecek. Türk vatandaşlarına ücretsiz giriş uygulaması devam ederken turistler 25 euro ödeyecek.

Kültür Sanat 13 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ayasofya, 2020 yılında yeniden camiye dönüştürülmüştü.

Ayasofya’da yeni düzenleme 15 Ocak’ta hayata geçiyor. 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı cuma namazı ile yeniden camiye dönüştürülen tarihi yapıya gelen turistler giriş için artık 25 euro ödeyecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, restorasyon ve koruma çalışmaları kapsamında ziyaretçiler için hazırlanan galeri katının, III. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan bilet gişesi 15 Ocak’ta hizmete girecek.

Ayasofya hakkında 23 dilde bilgi verilecek

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Ayasofya’nın namaz kılınan galeri katındaki mermer kaplamalar ve ahşap korkuluklarda temizlik ve koruma çalışmaları Bilim Kurulu’nun onay ve danışmanlığıyla restoratör ve konservatörler tarafından yapıldı. Bakan Ersoy’un, daha önce Ayasofya’da başlatılacağını duyurduğu ziyaretçi yönetim planı uygulaması ile artık tarihî camide uzun kuyruklar oluşmayacağı iddia edildi. Galeri bölümüne gelen turistler burada camii harim katı ile Osmanlı Dönemi eklerini görerek cennet-cehennem kapısından geçecek ve bu bölümdeki Bizans Dönemi mozaikleri de inceleyebilecek. Yeni uygulama ile turistler camideki ibadet ortamını da bozmadan ziyaretlerini gerçekleştirebilecek.

Bakan Ersoy iki ay önce yaptığı açıklamayla uygulamanın UNESCO’nun da tavsiyesiyle hayata geçirileceğini belirtmişti. Ayasofya’da QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen kulaklıklı sistem ile ziyaretçiler cep telefonlarının kulaklıkları veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri de rahatsız etmeden, sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabilecek. Ancak uygulama başlamadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ama camide ibadet etmek isteyen yabancıların akıbeti henüz yanıt bulabilmiş değil.

İngiltere 2600 yıllık heykeli Türkiye'ye iade ettiİngiltere 2600 yıllık heykeli Türkiye’ye iade etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.