UNESCO tavsiyesiyle Ayasofya yabancıya biletli

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yılın dokuz ayına dair yaptığı değerlendirme toplantısında Ayasofya'ya biletle girileceğini duyurdu. 15 Ocak'tan itibaren yabancı turistler Ayasofya'ya biletle girebilecek. Ancak bu karar kafa karışıklığına neden oldu.

Kültür Sanat 1 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
1934'te yayınlanan Bakanlnar Kurulu kararıyla müze olan Ayasofya 10 Temmuz 2020'de yeniden ibadete açılmıştı.

10 Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda siyasetçinin katılımıyla yıllar sonra camiye dönüştürülen Ayasofya’da bilet uygulaması geri geliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, düzenlediği basın toplantısında 15 Ocak 2024 itibarıyla yabancıların Ayasofya’ya biletle gireceklerini duyurdu. İbadet için gelen Türk vatandaşlarına ise ücretsiz olmaya devam edecek. Bunun için yapıda ziyaret edilebilecek bölümün haricinde ayrı bir alan oluşturulacak. Kararın UNESCO’nun tavsiyesi doğrultusunda alındığını da belirten Bakan Ersoy, “15 Ocak’tan itibaren yabancı ziyaretçilere ücretli olacak. İbadetlerini ifa etmek üzere gelen Türk vatandaşlarından ücret alınmayacak” dedi.

Ayasofya ibadete açık kalacak ama…

Üç yıldır Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi adıyla ibadete açık olan 1500 yıllık tarihi yapı, turistik ziyaretlere de açıktı. Kapı ve diğer mobilyalarla tarihi objelerin de zaman zaman zarar gördüğü tarihi yapı, bu haberlerle de gündem olmuştu. Önünde uzun kuyrukların oluştuğu tarihi yapı hakkında alınan bu karar sonrası kafa karışıklığı yarattı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ama namaz kılmak için gelen Müslümanların akıbeti ne olacak merak konusu. Öte yandan ibadet için değil de sadece ziyaret için gelen vatandaşlardan ise ücret talep edilecek mi?

Ayasofya için alınan bu yeni karar sosyal medyada bu soruları gündeme getirirken konuya dair detayla bir bilgi paylaşımı şimdilik yapılmadı. Müze olarak hizmet verdiği dönemde Ayasofya, Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken tarihi yapısıydı. Bu unvan şu anda Topkapı Sarayı’nda.

Dijital deneyim müzesi Efes Antik Kenti tarihine ışık tutacakDijital deneyim müzesi Efes Antik Kenti tarihine ışık tutacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.