Merdan Yanardağ hakkındaki iddianame kabul edildi
Anayasa Mahkemesi "Bijî Serok Apo" ile "PKK halktır halk burada" sloganları nedeniyle hapis ve para cezası verilmesini “İfade özgürlüğü ihlali” olarak değerlendirdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) “Biji Serok Apo” ile “PKK halktır halk burada” ve “Çerxa Şoreşe” (Devrim Çarkı) şarkısı nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen hapis cezasına ilişkin başvuruyu değerlendirdi.
AYM söz konusu kelimeler nedeniyle verilen hapis cezasıyla “düşünce ve ifade özgürlüğü”nün ihlal edildiğine hükmetti.
Merve Nur Tekin adlı vatandaş Diyarbakır’ın Lice ilçesinde düzenlenen kalekol protestosunda Medeni Yıldırım’ın katledilmesine karşı 7 Haziran 2014’te yapılan eylemde “Çerxa Şoreşe” marşına eşlik eden, “Biji Serok Apo” ile “PKK halktır halk burada” sloganları attı.
Bunun üzerine yargılanan Merve Nur Tekin’e Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi “terör örgütü propagandası yapmaktan” hapis ve para cezası verdi.
Kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Tekin AYM’ye 11 Şubat 2022’de “düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali” talebiyle bireysel başvuruda bulundu.
Kararı 10 Temmuz’da değerlendiren AYM Çerxa Şoreşe’nin “PKK terör örgütünün marşı” olduğu ifade edilmesine rağmen marşın içeriğine ve şiddete teşvik edip etmediğine dair Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında bir açıklama yapmamasına dikkat çekti.
Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında başvurucunun hangi ifadesinin terör örgütü propagandasını oluşturduğuna yönelik herhangi bir değerlendirme yapılmadığı ifade edildi.
AYM “Söylemlerin hangi surette terör örgütünün şiddet ve tehdit yöntemlerini meşru gösterdiğine veya övdüğüne ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik ettiğine dair bir değerlendirme yapmadığı anlaşılmıştır” değerlendirmesi yaptı.
Olayın “Çözüm Süreci”nde gerçekleştiğini belirten AYM “Somut olaya konu toplantı uzun süredir devam eden terör olaylarının sona erdirilmesi amacıyla başlatılan, demokratik açılım olarak adlandırılan süreçte yapılmıştır. Olayda gerçekleştirilen basın açıklamasının, atılan sloganların ve okunan marşın iki hafta önce protesto eylemlerinde meydana gelen ve iki kişinin ölümüne, birçok kişinin de yaralanmasına neden olan olaya ve kolluk güçlerinin tutumlarına yönelik olduğu, ayrıca başvuruya konu eylemlerde herhangi bir şiddet olayının da yaşanmadığı görülmüştür” tespitinde bulundu.
AYM sıraladığı gerekçelerle oy çokluğu ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın “kabul edilebilir” olduğuna hükmetti.
Karara iki üye karşı çıktı. Karşı oy gerekçesinde “PKK terör örgütü üyelerince söylendiği, Kürdistan’ın PKK terör örgütünün saflarında ölenlerin kanı üzerinde hayat bulduğu ve direnişe çağrıda bulunduğu, terör örgütünün amacı için ölenlerin yüceltildiği maruf bir vakıa olup, Mahkeme kararında söz konusu marşın sözlerine yer verilmemesi veya terörü ne şekilde teşvik ettiğinin açıklanması gerekmemektedir” dendi.