Azerbaycan’da Çiftlik Bank vurgunu: Yüzlerce mağdur var

Bir Çiftlik Bank olayı da Azerbaycan'da yaşandı. Yüksek kâr getirisi vaadiyle yüzlerce kişi bir siteye para yatırdı. Ancak site kasım ayında bir anda kapandı. Milyonlarca dolar yatıran yüzlerce kişi mağdur.

Gündem 3 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Türkiye’de Dilan Polat olayı, Seçilbank vurgunu konuşuluyorken Azerbaycan’da da “Çiftlik Bank” vurgunu benzeri bir olay oldu.

Yüzlerce kişinin para yatırdığı Pazfarm adlı site üzerinden bir vurgun yapıldı. Bu sitedeki iddiaya göre 40 dolar yatıran bir kişi günde bir dolar, ayda 30 dolar yatıran ise yılda 365 dolar par kazanacaktı.

Sitedeki bu tabloyla kaç para yatırınca ne kadar kazanılacağı bu şekilde anlatılıyordu.

İlk başta her şey güzel gitti. Siteye girip para yatıranlar kendi çevrelerini de davet etmeye başladı ve ağ genişledi. İlk başta küçük miktarda paralar yatıran insanlar yüksek kazanmaya başladıklarını gördükçe daha büyük miktarda para yatırmaya başladı. Bazıları bunun için kredi bile çekti ve bu kısa süre sonra yüzlerce kişinin para yatırdığı bir sisteme dönüştü. Pazfarm adlı siteye girip para yatıranlar yakın çevrelerinde de bu siteden bahsedip girmelerini teşvik ediyor, kabul edenlerin telefon numaralarını site yetkilileriyle paylaşıyorlardı. Site yetkilisi olduğunu iddia eden Brauna adlı biri de onları arayıp sisteme para yatırmaları için ikna etmeye çalışıyordu.

Türk mühendisi de dolandırmak istediler

Brauna’nın aradıklarından biri de sık sık Azerbaycan’a giden bir Türk mühendisti. Bu siteye para yatıran arkadaşının telefon numarasını vermesi üzerine Brauna adını kullanan kişi Türk mühendisi aradı. Şüphelenen Türk mühendis ise “siz Türkiye’de dolandırıcılık yapan Çiftlik Bank gibi bir yapısınız” dedi. Bunun üzerine Brauna Türk mühendisi engelledi.

Türk mühendisi arayan site yetkilisi kişi.

Vurgunun boyutu araştırılıyor

Kasım ayının başına kadar her şey yolunda gidiyordu. Ancak Kasım ayının ilk haftasında site bir anda kapandı. İnsanlar site üzerinden oluşturdukları hesaplarına giremedi. Tam sayı bilinemese de siteye yüzlerce kişinin para yatırdığı düşünülüyor. Yatırılan para miktarı ise milyonlarca dolar olarak tahmin ediliyor. Dolandırıcıların yaptığı vurgunun boyutları Azerbaycan makamlarının yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkacak.

Çiftlik Bank'ta zarar bir buçuk yıl sonra tespit edildi: 70 milyon 514 bin liraÇiftlik Bank’ta zarar bir buçuk yıl sonra tespit edildi: 70 milyon 514 bin lira

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.