Kuzey Kore’de pandemiden sonra bir ilk: Yurtdışından öğrenci alımı başladı
Bir öğretmenle veli okulun atıl durumdaki sıra ve sandalyelerini onararak yeni eğitim yılı hazırlıkları yaptı. Bazı medya kuruluşları bu durumu öğretmenin cefakarlığı olarak nitelendirdi ve kimsenin aklına 'bu iş ona mı kaldı' diye sormak gelmedi.
Yeni eğitim-öğretim yılı 9 Eylül’de başlıyor. Öğrenciler yeniden sıralara oturacak, bir seneyi daha başarıyla tamamlamaya gayret edecek. Onları yetiştiren öğretmenler de heyecanlı, çünkü yeni bir nesil onların elinde filizlenecek. Ancak Türkiye’de devlet okullarının tuvaletlerinde tuvalet kağıdı dahi yok. Yine birçok okulda tahta sıralar bakımsız, çatlak. Bu okullardan biri Manisa’nın Salihli ilçesindeki 50. Yıl Ortaokulu.
Bu okulun müdür yardımcısı Hatice Aslan ilk ders zilinin çalmasına kısa süre kala kolları sıvadı ve 73 yaşındaki marangoz veli Necmettin Umut’un yardımıyla sıraları onardı. Peki bu onarım geliri nereden geldi? Onun çözümünü de genç öğretmen kullanılamayacak durumda olan kitap ve defterleri geri dönüşüme satarak elde etti:
“Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için yenilediğimiz tüm eşyalar için çok sayıda malzeme alındı. Bu malzemeler için de bir gelir olması gerekiyordu. Bu kapsamda okulumuzun öğrencilerinin kullanmış olduğu kitap ve defterleri yıl sonunda geri dönüşüm için toplamıştık. Bu kitap ve defterleri geri dönüşüme göndererek bir bütçe oluşturduk. Bu bütçe ile tamirat ve tadilat için gerekli olan tüm malzemeleri temin ettik. Atatürk’ün de dediği gibi vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. Biz de çocuklarımız için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.”
Yıpranan sıraları yenileyen öğretmen ve veli atıl durumdaki sıraları da kullanılır hale getirdi. Öğretmenlerin eksik sandalyeleri vardı, onu da atıl durumdaki sandalyeleri yenileyerek tamamladı. Basın da öğretmen ve velinin kullanılmayan defterleri satarak bütçe oluşturmasını, bununla da eksik sandalye-sıraları onarmasını ‘başarı hikayesi’ olarak sundu.