Yargıda ‘reform’ derken… Bir adliyedeki tuvalet krizi bakanlığa kadar gitti ama çözülemedi

Antalya Kaş'ta başsavcı ile adliyedeki tuvaletten 'men' ettiği avukatlar arasında yaşanan kriz sürüyor. Konuyla ilgili Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) Adalet Bakanlığı'yla yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı.

Gündem 25 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye senelerdir yargıda reformu konuşuyor. Ancak bir ilçe adliyesindeki tuvalet krizi bile çözülemiyor.

16 Mayıs’ta Antalya’da Kaş Adliyesi’nde tuvalete giren Avukat Hakan Tüzen ile o sırada tuvalette olan Başsavcı Gökhan Feyzoğlu arasında tartışma çıkmıştı. Başsavcı, iddiaya göre tuvaletin kendisine tahsisli olduğunu söylüyor, başka kimsenin bu tuvalete giremeyeceğini öne sürüyordu. Başsavcının korumaları Tüzen’i zorla tuvaletten dışarı çıkarmış daha sonra da tuvaletin kilidi değiştirilmişti.

Başsavcı Feyzoğlu, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderdiği tutanakta o tuvaletin adliye personeline ait olduğunu belirten bir savunma yaptı.

Akla Kibar Feyzo filminde Şener Şen’in oynadığı ‘Ağa’ karakteriyle Kemal Sunal’ın canlandırdığı ‘maraba’ Feyzo arasında geçen repliği getiren olay daha sonra sosyal medyada da çok konuşuldu.

Daha sonra ise başsavcının tutumu nedeniyle avukatlar adliye önünde eylem yaptı. Avukatlar olayı Antalya Barosu aracılığıyla Türkiye Barolar Birliği’ne taşıdı.

TBB yönetimi sorunun çözümü için Adalet Bakanlığı nezdinde görüşmeler başlattı. Ancak görüşmeden olumlu sonuç çıkmadı.

‘Başsavcı işini gücünü bırakıp tuvalet anahtarı değiştiriyor’

Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez görüşmelere dair şunları söyledi: “Bir başsavcı düşünün ki aynı okuldan mezun olduğu, adalet mekanizmasının üç önemli parçasından biri olan savunma makamını temsil eden bir avukatı korumalarıyla tuvaletten attırıyor. Haber ulusal basına yansıyor, bir sürü tepki oluşuyor, Antalya Barosu Yönetim Kurulu olarak Kaş’a gidiyoruz açıklama yapıyoruz, sonrasında ne oluyor hazır mısınız? Önce spekülasyon yaratılıyor, ‘Burası zaten personelin tuvaleti’ yalanı yayılıyor. Sonra başsavcı işini gücünü bırakıyor hafta sonu, yıllardır avukatlarla adliye personelinin birlikte kullandığı tuvaletin bu defa anahtarını değiştiriyor.

‘Avukatlar tuvaletten artık mahrum’

Bundan daha büyük rezalet olabilir mi? Gelinen noktada Kaş Adliyesi’nde avukatlar en basit, en temel ihtiyaçları için kullanacakları bir tuvaletten artık mahrumlar. Kimse bu konuyu basit bir tuvalet kavgası diye yorumlamasın. Bu durum, bulunduğu görebi hak etmemiş, oturduğu koltuğu sindirememiş, üstenci tavırla muhatap olmak zorunda kalan biz avukatlar için son noktadır. Adliyelerde en zor koşullarda adalet dağıtan birçok değerli hakim, savcı meslektaşımız söylediklerimizin muhatabı değil elbette.”

‘Kaş’a yeniden gideceğiz’

Geçilmez, olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi: “Komik ve aciz duruma düşen bizzat başsavcı olsa da başında ‘Cumhuriyet’ ibaresi olan savcılık makamının itibarının zedelenmesine biz avukatlar izin vermeyeceğiz. Antalya Barosu avukatları kendilerine yapılan bu onur kırıcı tavrı sineye çekmeyecek ve önümüzdeki hafta baro yönetimimiz ile beraber Kaş’a giderek liyakatsizliğe, hazımsızlığa, üstenciliğe gereken cevabı hep birlikte verecektir.”

Başsavcının tuvalet fetişi: ‘Bu tuvalete girmene izin vermiyorum’Başsavcının tuvalet fetişi: ‘Bu tuvalete girmene izin vermiyorum’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.