Kanepede uyurken araba çarptı
Ramazan Bayramı tatilinin ilk dört gününde meydana gelen kazalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 26'ya yükseldiği açıklandı. Yaralı sayısı ise 4 bine yaklaştı.
2002 sonunda iktidara gelirken Ak Parti’nin en büyük, “en çılgın” vaatlerinden biri duble yollardı. Partinin seçim beyannamesinde söz verilmişti: Tam 35 bin kilometre duble yol yapılacaktı. Ve bunun sonucu olarak trafik kazaları da gözle görülür biçimde azalacaktı.
İşe öyle, o hızla girişildi, Kemal Derviş döneminin en büyük kazanımlarından olan, devrim niteliğindeki kamu ihale yasasına da önce bunun için el atıldı: İş çok, zaman yoktu, kamu ihale yasası iyiydi hoştu, ama “zaman kaybettiriyor”du: Şeffaf ihaleye çıkılacak da, ulusal ve uluslararası firmalar eşit koşullarda ihaleye katılacak da, bekle sen…
Gerçi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün öyle demiyor; nitekim son vaadi kamu ihale yasasının yeniden değiştirilmesi, yeniden uluslararası standartlara dönülmesi. Ama dün, Ak Parti 2002’de iktidara geldikten sonra öyle olmadı yukarıda anlatılan gerekçeyle; ucundan ucundan dokunuldu önce kamu ihale yasasına, “hız kazanmak için” ilk ağızda küçük müteahhitleri sevindirecek küçük ölçekli ihaleler yasanın kapsamı dışına çıkarıldı, sonra daha büyükler, sonra daha da büyükler… İstisna diye başlayan uygulamalar ana kural oldu, yasanın içi boşaldı ve bugün muhalefet belediyeleri dahil, kimsenin aklına böyle bir kamu ihale yasası olduğu gelmiyordur muhtemelen.
Ama ilginçtir, ilk başta karşı çıkan olmadı değişikliklere. Başka birçok siyasi, ideolojik sebebi vardı ama en büyük sebeplerden biri ilk iki yıl içinde trafik kazası istatistiklerinin insan hayatı lehine hızla değişmesiydi: Çok azalmıştı trafik kazaları, geçmiş uzun bayramların korkulu rüyası “100, 150 kişinin ölümüyle, binlerce yaralanmayla sonuçlanan kazalar” kâbus olmaktan çıkıyordu şükür..
Bunun haberleri yapılıyordu gazetelerde ve güvenilir, dediğine inanılır trafik, ulaşım uzmanları bu olumlu sonucu tek bir şeye bağlıyordu: Duble yolların yapımına…
AK Parti iktidarının henüz ikinci, üçüncü yılında bu sonuca ulaşıldığına göre bayramda artık trafik kazası olmuyor, kimse ölmüyor, yaralanmıyordur diye düşünebilir onca yıl sonra, mesela 2024 yılında dönüp gelen birileri..
Bakalım öyle mi?
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bayramın dördüncü günü biterken dün bir bilanço açıkladı bu dört gündeki trafik kazalarıyla ilgili: 26 ölü, 3870 yaralı.
Bakan Ali Yerlikaya gazete ve ajansları aylardır alıştırdığı, kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabından her sabah yaptığı paylaşımı dün de yaptı: Bu dört günde 431 bin 871 araç denetlenmiş, 24 bin 432 araca hız ve radarla ilgili, 38 bin 425 araca ise farklı maddelerden işlem yapılmıştı.
Ama şunu da açıkladı Yerlikaya: Bayram tatilinin ilk dört gününde toplam 2 bin 453 trafik kazası olmuş, 26 kişi hayatını kaybetmiş, 3 bin 870 kişide yaralanmıştı.
Ardından dilek ve ricaları geldi bakan Yerlikaya’nın: “Denetimlerimizin tek amacı var. Bayram tatiline giden vatandaşlarımızın sağ salim ailelerine kavuşması. Onlara sarılması. Lütfen aşırı hız yapmayalım. Araçlarımızda da otobüslerde de emniyet kemeri takmayı ihmal etmeyelim. Trafik kurallarına uyalım. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil. Lütfen aklımızdan çıkartmayalım.”
Haklıydı bakan Yerlikaya, dördüncü gün bitmişti çünkü; bayram tatilinin sona ermesine daha beş gün vardı ve gidişin bir de dönüşü olacaktı işe yetişme telaşıyla…