Facia: Eski Discorium’da izinsiz tadilatta yangın çıktı, 29 işçi feci şekilde can verdi

İstanbul Gayrettepe'te 90'lı yılların ünlü gece kulübü Discorium'un olduğu yerde, izinsiz yapılan tadilat sırasında yangın çıktı. İçerideki 29 kişi can verdi. Bir süredir Masquerade adıyla bilinen gece kulübü, bir apartmanın alt katındaydı.

Gündem 2 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İstanbul’un 90’lı yıllarının en ünlü gece kulüplerinden biri olan, kapandıktan sonra da Maquerade adıyla yeni bir işletme olarak çalışan Gayrettepe’deki Discorium’da dün Türkiye’nin yakın tarihinin en büyük yangın facialarından biri yaşandı. Ramazan nedeniyle kapalı olan kulüpte işletmeciler belediyeden izin almadan, bilinmeyen bir sebeple tadilata giriştiler, bu tadilat sırasında yangın çıktı ve içeride bulunan 29 kişi alevler içinde can verdi.

Gece kulübü, üst katlarında insanların yaşadığı 16 katlı bir apartmanın altındaki iki kata yayılıyordu. Apartmanın normal girişine göre eksi 1 ve 2. katlardaki gece kulübünde yangının elektrik kablolarının alev almasıyla başladığı, sonra duvarlardaki ses yalıtımı sağlayan polyesterden yapılma süngersi malzemenin tutuşmasıyla durdurulamaz hale geldiği tahmin ediliyor.

Yangın yerine gelen itfaiye ekipleri, yangının binanın üst katlarına sıçramaması için yoğun çaba sarf etmesi gerekti. Yangında hayatını kaybeden 29 kişinin yanısıra üç kişi de ağır yaralandı.

Olay yeri inceleme ekiplerinin ilk gözlemine göre elektrik kablolarındaki arıza nedeniyle başlayan yangın önce kulüp içindeki bir tüpün patlamasına yol açtı ardından patlamayla kulübün dört bir yanına sıçrayan alevler ses yalıtımı için kullanılan ve bütün duvarları kaplayan polyester özlü süngersi malzemeyi tutuşturdu. Kulüp içinde can veren birçok kişinin yangından önce, yalıtım malzemesinin yaydığı zehirli duman nedeniyle hayatını kaybettiği düşünülüyor. Mekanın sadece bir tane kapısı bulunmasının da içeridekilerin kurtulamamasında büyük bir etken olduğu belirtiliyor.

Ayrıntılar ise kapsamlı inceleme ve otopsilerin ardından ortaya çıkacak. Tanıklar olayla ilgili şunları anlattı:

‘Az daha biz de mahsur kalıyorduk’

Hikmet Baykuş “Gece kulübünün gündüz hazırlıkları bu saatlerde başlıyordu. İçeride belli bir kısım çalışanlar ile tadilat için gelenlerin olduğunu duyduk. Çıkan bir yaralıdan duyduğumuza göre içerideki diğer arkadaşların da hepsinin öldüğünü söylüyor. Detaylı bir bilgi yok. Çalışma sırasında kaynaktan ya da hazırlık yaparken ocaktan gaz sızıntısından diyorlar ama o da net değil” dedi.

Ümit Gültekin “Yangının çıktığı binanın yanındaki otoparkta bizim kurum araçlarımız vardı. Onları çıkarmak için gittiğimizde, daha itfaiye gelmemişti. Otopark tamamen dumanlar altındaydı. Kurtarabildiğimiz araçları kurtardık, bazıları içeride kaldı. Yoğun duman etkisiyle öksürerek ve sürünerek çıkabildik otoparktan. Yangının olduğu yere gittiğimizde alevler 4’üncü katlara doğru çıkmaya başladı. Gece kulübünde çalışma vardı. Çalışanlar da içeride mahsur kaldı. Biz de kalacaktık ama çıkabildik” diye konuştu.

Mekan sahiplerinin sicili kabarık

HalkTV’den Dinçer Gökçe’nin özel haberine göre mekânın işletmecisi Şazi Şekergümüş ile Tarkan Ahmet’in de geçmişte çeşitli mekânlarda bodyguardlık yapmış. Şekergümüş, Alaattin Çakıcı’nın üvey oğlu olarak bilinen Onur Özbizerdik’in Beşiktaş Ulus’taki mekânı ile gündeme gelmişti.

Mekânın bir diğer işletmecisi Tarkan Ahmet Atabey ise bir süre önce Ortaköy’de Glock marka silahların da kullanıldığı çatışma ile gündeme gelmişti. Anılan olay nedeni ile Atabey bir süre firari konumda kalmıştı. Söz konusu çatışma ise, geçen aylarda öldürülen Sabri Çelebi’nin Ortaköy’deki S Lounge isimli mekânın önünde meydana gelmişti. Anılan olayda Sabri Çelebi’nin kardeşi Mehmet Emin Çelebi’nin yanı sıra çalışanlar Hekim Yalçınkaya, Mikail Alpaydın ve Emre Avşar vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

Gözaltına alınanlarda sicili temiz olan yok

Facia nedeni ile iki savcı görevlendirilirken sekiz kişi de gözaltına alındı. Şazi Şekergümüş’ün dışında gözaltına alınan isimler şunlar:

*İ. Ş. (1959 doğumlu, Mesul Müdür, kasten yaralamadan suç kaydı var)

*M.M.C. (1979 doğumlu, İşyeri Ortağı)

*Ş.Ş. (1974 doğumlu, İş yeri ortağı kasten yaralamadan suç kaydı var)

*S.A. (1985 doğumlu, Muhasebeci, Cinsel Taciz Suç kaydı mevcut)

*A.A.P. (1998 doğumlu, İşletme Müdürü, Kasten Yaralama suç kaydı mevcut.)

*K.E. (1977 doğumlu, tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu)

* ⁠Ç.A. (1981 doğumlu , Metal işleri firma sahibi)

* ⁠E.E. (1984 doğumlu, Mobilyacı ve Kasten Yaralama suç kaydı mevcut )

Cumhurbaşkanı Erdoğan bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yangınla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı telefonla arayarak bilgi aldı.

İstanbul Valisi Davut Gül de olay yerine giderek yetkililerle görüştü. Yangınla ilgili açıklama yapan Vali Gül “Hepimizin başı sağ olsun. Olayda toplam 23 kişi etkilendi. Yangının çıkış sebebi belli değil. Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekan. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı. Olay yerinde polis sağlık ve itfaiye ekiplerimiz ilk andan itibaren müdahale etti. Yaralıların tedavileri hastanelerimizde devam ediyor. Bu gece kulübünün 1987’de aldığı bir ruhsat var. 2018 yılında da ruhsat yenilenmiş” dedi.

Soruşturma başlatıldı: Sekiz gözaltı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yangınla ilgili idari soruşturma başlatıldığını ve iki müfettiş görevlendirildiğini açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç  yangınla ilgili soruşturmada üç Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı. Bakan Tunç “Olayla ilgili işyeri yetkilisi üç kişiyle birlikte mesul müdür ve tadilattan sorumlu bir kişi olmak üzere toplam altı şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle sürdürülmektedir” dedi.

İlerleyen saatlerde ise gözaltı sayısında artış yaşandı.

Yangına ilişkin iş yeri sahipleri ve sorumlu müdürle birlikte toplam 8 şüpheli gözaltına alındı. Olayla ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Davut Gül, “Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da bölgeye giderek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Yangında hayatını kaybedenlerin sayısının artabileceği belirtiliyor

Tadilat kaçak yapılmış

Yapının güvenliğiyle ilgili incelemelerin sürdüğünü belirten İBB Başkanı İmamoğlu içeride inşaat malzemelerinin dağınık şekilde durduğunu söyledi.

İmamoğlu tadilatla ilgili bir izin alınmadığını belirterek “Yapının içeride iki kat altta olmasından ötürü de biraz görünmeyen bir alan. Bir şikayet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış değil. Dolayısıyla tabiri caizse içeride kaçak bir müdahale yürütülmüş” dedi.

Ölenlerin kim olduğu hâlâ net değil

Çıkan yangında hayatını kaybeden bazı çalışanların kimliği belli oldu. Kadir Orhanoğlu, Atanur Aladağ, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Gökhan Yıldırım, Alparslan Salih Derelioğlu, Sinan Yılmaz, Ahmad Kabas, Ahmet Sever, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı kimliği tespit edilenler arasında. Yangında ölen çalışanlardan Kadir Orhanoğlu’nun 2 çocuk babası olduğu öğrenilirken, Atanur Aladağ’ın aşçı olduğu belirtildi. Ayrıca baba oğul olan Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı’nın tadilatta kaynak ustası olarak çalıştığı belirtildi.

Öte yandan ölenlerin kim olduğu başta olmak üzere konuya ilişkin karanlıkta kalan pek çok nokta var. Gece kulübünde gündüz yapıldığı söylenen tadilat sırasında neden bu kadar çok kişinin bulunduğuna ilişkin açıklayıcı bir bilgiye ulaşılamadı. Ölenlerin tamamının mekandaki tadilatı yapan işçiler olup olmadığı konusunda da gece saatlerine kadar bilgi edinilemedi.

İzmir’de büyük yangın: Dumanlar kilometrelerce uzaktan görülüyorduİzmir’de büyük yangın: Dumanlar kilometrelerce uzaktan görülüyordu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.