Rönesans’ın demirleri Recep Amca’nın ekmek kapısı
Kahramanmaraş'taki Sulayıcı Apartmanı depremde yıkıldı ve 24 kişi öldü. Binayı yaptıran, zemin katta galerisi bulunan ve kolon kestiği iddiasıyla hakkında 618 yıla kadar hapis cezası istenen Mahmut Sulayıcı suçlamaları reddetti.
Kahramanmaraş’ta Mehmet Akif Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’ndaki Sulayıcı Apartmanı, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ilk depremde yıkıldı. Enkaz altında kalan 24 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Soruşturma kapsamında zemin katta traktör galerisi bulunan ve kolon kestiği iddia edilen 68 yaşındaki Mahmut Sulayıcı gözaltına alındı. Binayı da yaptırdığı belirtilen Sulayıcı, işlemleri sonrası tutuklandı. Soruşturma sürerken, Konya Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu da dosyaya girdi. 37 sayfalık bilirkişi raporunda Mahmut Sulayıcı asli kusurlu olarak gösterildi.
Raporda, binanın statik projesinde yer alan 50×50 santimetre ebadındaki kolonlardan birinin olmadığı belirtilerek, Google Maps üzerinden yapılan kontrolde iş yerinde SZ22 kolonunun da tespit edilemediği aktarıldı. Binanın enkaz görünümü incelendiğinde, yapının SZ22 kolonunun bulunduğu bölgeye doğru yıkıldığı görülmektedir. Bu durum da statik projede dikkate alınan kolonun veya üst katlarla birlikte kolonların bulunmadığı kanısını doğrulamaktadır. 2017 yılında yapıda çatı tadilatı yapılmış, daha sonraysa çatıda oluşturulan 4 bağımsız bölüme 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16’ncı maddesi doğrultusunda 6 Ağustos 2018 tarihli yapı kayıt belgeleri düzenlendiği ifade edildi. Yapılan dosya incelemesinde binanın yıkımının asli nedeninin statik projede SZ22 olarak isimlendirilen 50×50 santimetre kesit boyutlarındaki kolonun, inşaat sırasında yapılmaması veya sonradan zemin ve asma katta kesilmesi olduğu, tali nedeninin ise binada sonradan çatı bölümünde yapılan bağımsız bölümlere ait yük artırımı olduğu kanaatine varıldı.
Rapor sonrası savcı, Mahmut Sulayıcı hakkında ‘olası kastla kasten öldürme’ ve ‘olası kastla kasten yaralama’ suçlarından iddianame hazırladı. Ayrıca Sulayıcı hakkında 618 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, statik projede yer alan kolonun olmamasının binanın yıkılmasında asli neden olduğuna dikkat çekilerek, şüphelinin Kahramanmaraş’ın deprem bölgesinde olduğunu, usulüne uygun yapılmayan ve tespit edilen eksikliklerin bulunması halinde yapılan yapıların meydana gelen depremlerde yıkılabileceğini öngörmesine rağmen; ‘ne olursa olsun’ şeklinde hareket ederek iş yerinde bulunan binanın statiğini etkileyen ve binanın taşıyıcı unsuru olan kolonu keserek ölüm ve yaralanmalara sebebiyet vererek üzerine atılı olası kast ile kasten öldürme ve olası kast ile kasten yaralama suçlarını işlediği belirlendi.
2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması görüldü. Şüpheli Sulayıcı SEGBİS aracılığı ile duruşmaya bağlanırken ölenlerin yakınlarıyla depremde yaralananlar ve taraf avukatları salona geldi. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Mahmut Sulayıcı, inşaattan anlamadığını, binayı parasını vererek yaptırdığını belirtti ve “Kolon kesme olayı yoktur, burayı mimarlar yaptı, 2005 yılında traktör bayiliğini aldım. Kendi ailemle birlikte para karşılığında binayı Ökkeş K.’ye yaptırdım. Binanın altındaki traktör bayisi bana aittir, bu iş yerinde kolon kesme olayı olmamıştır” dedi. Şikayetçiler Sulayıcı’nın cezalandırılmasını talep ederken mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.