Depremzedeler merak ediyordu, Kahramanmaraş Valisi net konuştu: Rezerv alana giren tüm binalar yıkılacak

Deprem bölgesinde vatandaşlar rezerv alan belirsizliği nedeniyle endişelenirken Kahramanmaraş Valisi Ünlüer yeniden yapılandırılmada yine rezerv alana işaret etti. Ünlüer rezerv alana giren tüm binaların yıkılacağını söyledi.

Gündem 18 Nisan 2024
Kahramanmaraş'ta rezerv alan ilan edilen bölgelerde inşaat çalışmaları başladı.

6 Şubat depremlerinin ardında bıraktığı yıkım hala toparlanamadı. Konteyner kentte yaşam mücadelesi veren vatandaşlar yeni evlerine kavuşmayı bekliyor. Bununla birlikte şehirlerin yeniden yapılandırılması sürecinde Hatay’ın Samandağ ilçesinde ekim ayında vatandaşlara bir SMS gitti. Bu kısa mesajda mülklerinin ‘rezerv alan’ gerekçesiyle Hazine’ye devredildiği yazıyordu. Ancak Samandağ halkı tepki gösterince SMS’ler kesildi. Yine de rezerv yapı ilan edilen bölgelerde hangi planın uygulanacağı, vatandaşların ne kadar para ödeyeceği muamma. Bu belirsizlik de insanları endişeye sevk ediyor.

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer kentin ilk sorununun konut olduğunu ve bunun çözülmesi için çabaladıklarını anlattı. Çözüm için rezerv alanlara işaret eden Vali Ünlüer “Şimdi iki şekilde konut üretiyoruz. Birincisi önceden belirlediğimiz rezerv alanlarda şu an itibariyle yaklaşık 41 bin konutumuzun yapımı devam ediyor, bunların 18 bin konutunu da vatandaşlarımıza, hak sahiplerimize dağıttık ve her ay kura çekerek devam edeceğiz. İkincisi kentsel tasarım ve kentsel dönüşüm dediğimiz kısım” dedi.

Sağlam olup da rezerv alana girdiği için yıkılacak binalarda yaşayanların mülkiyet haklarının da korunacağını ifade eden Ünlüer “Burada birinci amacımız mülkiyeti korumak. Bunun imkansız olduğu yerlerde de vatandaşa öneri getiriyoruz. Diyoruz ki değerini kamulaştırarak parasını veriyoruz ya da rezerv alandan eş değer konut veriyoruz. Burada tamamen vatandaşımızın takdirine bırakıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız rahat olsun. Bu konuda en ufak bir sıkıntı, mağduriyet yaşanmayacaktır. Devlet onlar için vardır, devletin burada amacı vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek, daha sağlam, daha güvenilir, daha dirençli şehirler üretmektir” diye konuştu.

Kenti dirençli haline getirmek istediklerini, çalışmaların da bu çerçevede ilerlediğini belirten Ünlüer şöyle dedi:

“Şu an itibariyle bizim ilimizde, kentsel olarak düşündüğümüz il ve ilçelerimizde 21 bin bağımsız birimi planlamış durumdayız. İlk etap olarak 10 bin bağımsız birimin şu anda yapımı devam ediyor. Bir kısmı hemen hemen ince işlere gelmiş durumda, bir kısmı da zemin iyileştirmesinde. 1-1,5 yıl içinde bu 21 bin bağımsız birimi bitireceğiz. Şehir merkezini tamamen tasarlamış ve yenilemiş olacağız.”

Hatay'da rezerv alan bekleyişi: Ne yapılacağı, ne kadar ödeyecekleri söylenmiyorHatay’da rezerv alan bekleyişi: Ne yapılacağı, ne kadar ödeyecekleri söylenmiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.