Bir FETÖ soruşturması: Digitürk aboneliğini iptal edince başı belaya girdi

Sakarya Süleyman Demirel Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Erdal Eroğlu’na 2015’te Digitürk aboneliğini iptal ettirdiği için FETÖ soruşturması açıldı. Savcılık, hiçbir delil olmadan, sadece bir veri üzerinden açılan soruşturma hakkında bir hafta içinde takipsizlik kararı verdi.

Gündem 4 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

15 Temmuz’da Fethullahçı Terör Örgütü’nün düzenlediği darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarda, sosyal yaşamdaki birçok aktivite soruşturmaların nedeni oldu. Gidilen dershaneler, okunan kitaplar, izlenen kanallar, hesap açtırılan banka… 

Bu yöntem birçok FETÖ üyesinin tespitinde kullanılırken Isparta’da geçtiğimiz ay yaşanan bir soruşturma, 2015’te Digitürk aboneliğiyle bağlantılıydı. Fakat ifadeye çağrılan kişi, savcının kurduğu bağlantının aksine bir nedenle aboneliğini iptal eden öğretim üyesi Prof.Dr. Erdal Eroğlu’ydu. 

2002’den bu yana Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Erdal Eroğlu, 2015’te Digitürk’ün, alkol, sigara ve başka sahneleri sansürlemesi nedeniyle aboneliğini iptal etti. Çağrı merkeziyle defalarca tartışan Eroğlu, abonelikten çıkma nedenini Digitürk’e yazılı olarak da bildirdi. 

Aynı yıl FETÖ’ye ait olan Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve  Irmak TV, Digitürk’ün listesinden çıkarıldı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kanalların Digitürk’ten çıkarılmasının nedenini “”Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV isimli televizyon kanalları ve bu yapının elindeki Burç FM ve diğer radyo kanallarının suç işlemekte vasıta olarak kullanılması” diyerek açıkladı. 

Bunun üzerine kendini FETÖ’ye yakın hisseden çok sayıda insan da Digitürk aboneliklerini sona erdirmeye başladı. Ve bu yüzden bazı savcılıklar o dönem Digitürk üyeliğini sona erdirmeyi FETÖ üyeliğinin bir karinesi olarak görmeye başladı. Hatta bu abonelik sona erdirme işlemi, ‘FETÖ Metre’ adı verilen ve kişilerin FETÖ üyeliğinin seviyesini ölçmekte kullanılan istihbari bir araçta da kullanılmaya başlandı.

Ancak 2015’ten yıllar sonra, Erdal Eroğlu ile ilgili bu kişisel veriler, bir şekilde savcılığa ulaştı. Bu verilerin ardından savcılık Erdoğulu ile ilgili FETÖ üyeliği iddiasıyla soruşturma açtı. Dosyadaki yegane ‘delil’ Digitürk üyeliğinden ayrılmaktı.

İfadeye çağrılan Eroğlu sorular karşısında şaşırdığını belirtti, örgütle hiçbir bağlantısı olmadığını, Digitürk aboneliğini, öpüşme, alkol, sigara gibi sahnelerin sansürlenmesi nedeniyle iptal ettiğini söyledi. 

Savcılık, bir hafta sonra; 2 Mayıs’ta ifadesi alınan Erdal Eroğlu hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verdi. 

Kararda, Eroğlu’nun:

  • FETÖ/PDY üyesi olduğuna dair ifade ve ihbar bulunmadığı, 
  • FETÖ/PDY iltisaklı dernek, sendika ve vakıf üyeliğinin bulunmadığı, 
  • Bankasya’da hesabının bulunmadığı, bylock programı kullanıcısı olduğuna dair tespit yapılamadığı,
  • FETÖ/PDY şüphelileri ile birlikte yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerinin tespit edilemediği, 
  • Kendisinin/çocuklarının FETÖ/PDY iltisaklı okullarda eğitim görmedikleri
  • FETÖ/PDY mensuplarınca Isparta ilinde düzenlenen Aralık 2014 ve Şubat 2015 tarihli protesto gösterilerine katıldığına dair tespit yapılamadığı, 
  • FETÖ/PDY lehine sosyal medya paylaşımlarının tespit edilemediği, 
  • Açık haber kaynaklarında şüpheli hakkında FETÖ/PDY bağlantılı haber tespiti yapılamadığı, 
  • FETÖ/PDY iltisaklı işyerlerinde çalışma kaydının bulunmadığı tespit edilmiştir.

ifadelerine yer verildi. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.