Tecavüzün örtülmesi için aileye böyle denmiş: Bir kız için üç kişi neden hapse girsin!

Hakkari’de bir köyde, 11 yaşındaki Esra Yücel’e, 2016 yılında üç kişi tarafından tecavüz edildi. Failleri sadece 8 ay tutuklu kaldı. 10Haber'e konuşan aile, köy meclisinin, davadan çekilmeleri için "Bir kız için üç kişi neden cezaevine girsin?" diyerek baskı kurduğunu anlattı.

Gündem 15 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Tekeli köyünde yaşayan 11 yaşındaki Esra Yücel, 2016 yılında çöp atmak için dışarı çıktığında iddiaya göre Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz adlı kuzenlerin tecavüzüne uğradı.

Üç kuzeni sadece sekiz ay tutuklu kaldı. Tahliye edilmelerinin nedeni, gelen adli tıp raporuydu. Raporda, Esra Yücel’in tecavüze uğradığı doğrulanıyorken faillerin kimliği belirlenemiyordu. 

Sanıkların tahliyesinin ardından intihar eden Esra Yücel’in ailesinin adalet mücadelesi yedi yıldır sürüyor. Fakat iddiaya göre adalet arayışları, ‘köy meclisi’ olarak adlandırılan, imam ve muhtarın da içinde olduğu köy ahalisinin baskılarıyla engellenmek isteniyor.

Irak sınırında, 2-3 bin nüfuslu Tekeli Köyü’nde yaşayan Yücel Ailesi, kızları Esra Yücel’in sağken davadaki beyanları ve şikayetlerini çekmesi için yıllardır tehdit edildiğini söylüyor.

Tecavüz davasında sanıklar serbest kalınca çocuk intihar etti: Anne öldü aile köy ablukasındaTecavüz davasında sanıklar serbest kalınca çocuk intihar etti: Anne öldü aile köy ablukasında

10Haber’e konuşan Esra Yücel’in ababeyi Ömer Yücel, yedi yıldır birçok kez baskı gördüklerini anlatırken “Kötü bir süreçten geçtik. Her gün evimize geliyorlardı” diyor.

Yücel, köyde sık sık toplanan meclisin, birçok konuda karar alıp, köydeki insanları bu karara uymaları konusunda baskı yaptığını anlatıyor. Ayrıca Yücel, bu meclisin kararlarına uymayınca tehdit edildiklerine dikkat çekiyor: “Başkası vasıtasıyla haber yolluyorlar, ‘Oğlunu öldüreceğiz’ diyorlar.”

Köydeki meclisin, mahkemenin istediği şahitlere bile karıştığını anlatan Yücel, “İmam gelip, ‘Eğer iki aileyi barıştırmak için yalan atarsanız günah değil’ diyor. Orada konuşulanları not ettikleri bir kağıt getirip, bizi barıştırmaya çalışıyorlar” diyor.

Dahası bu görüşmelerde, köy meclisinden iki ailenin barışması ve olayın kapanması kararı çıktığını anlatan Yücel, kendileriyle görüşmeye gelen bir heyetin, “Kızınız öldü. Bir kız için üç kişi neden cezaevine girsin?” dediğini aktarıyor.

Avukatlarının olayın üstüne gitmesiyle beraber köy ahalisinin baskısının azaldığını belirten Yücel, sanıklar hapisteyken toparlayıp, sağlığına kavuştuğuna dikkat çekerek “Kardeşim iyiydi, sağlıklıydı. Onlar hapisten çıktıktan sonra çöktü, canına kıydı” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.