Bir ‘kripto saadet zinciri’ operasyonu daha: Bu sefer ‘kasa’ 200 milyon TL

Polisin 'kripto saadet para zinciri' operasyonları sürüyor. Dünkü operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Sisteme saadet zinciri yöntemiyle dahil edilen para bu sefer 200 milyon TL.

Gündem 14 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Zonguldak merkezli 4 kripto para üzerinden saadet zinciri kurarak 200 milyon lira dolandırıcılık yaptığı iddia edilen 8 kişi adliyeye sevk edildi. Fotoğraf: Zonguldak, (DHA)

Kripto para piyasalarının yasalarla düzenlenmemiş olması dolandırıcılar için ideal ortam yaratıyor. Bu piyasaların anonim yapısı da dolandırıcıların kimliklerini gizleyerek izlerini sürmeyi zorlaştırıyor. Ayrıca birçok insanın kripto paralar ve blockchain teknolojisi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması dolandırıcıların sahte yatırım fırsatları veya teknik destek dolandırıcılıkları gibi yöntemlerle insanları kolayca kandırmasına yol açıyor.

Kripto paralarda büyük kazançlar elde etme vaadi de hızla zengin olma hayali kuran insanları çekiyor, bu da özellikle saadet zinciri gibi işleyen yatırım dolandırıcılıkları için uygun bir zemin oluşturuyor. Geleneksel finans sistemlerine kıyasla kripto para işlemlerinin izlenmesi ve hukuki takibi daha zor olduğundan dolandırıcılar yasadışı kazançlarını saklayabiliyor ve yasal süreçlerden kaçabiliyor.

Bu yönteme Türkiye’deki dolandırıcılar da sık sık başvuruyor.

İki hafta önce yabancı bir saadet zincirinden uyarlanarak ‘Smart Trade Coin’ sistemiyle dört yılda 40 bin kişiden toplam bir milyar dolar vurgun yapan organize suç örgütüne operasyon düzenlenmişti.

Dün ise Zonguldak merkezli yine saadet zinciri kurarak kripto paralarla dolandırıcılık yapanlara yönelik operasyon düzenlendi. Zonguldak, İstanbul, Kocaeli, Karabük, Bolu, Aydın, Mersin, Sakarya ve İzmir’de eş zamanlı düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden dördüne ev hapsi verildi.

Polis, üç ay süren teknik ve fiziki takibin ardından dolandırıcıların kripto para üzerinden saadet zinciri kurduğunu belirledi. Yeni üye karşılığı yüzde 5’ten 15’e kadar komisyon ve ana para üzerinden aylık yüzde 21 kar vaadiyle işletilen sistemin çarkı tıkandı. Sisteme dahil olanlara ödeme de yapılamadı. Polis ekipleri 200’e yakın kişinin dahil olduğunu değerlendirdiği saadet zincirinde 200 milyon lira vurgun yapıldığını belirledi.

Polisin soruşturması sürüyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.