Bodrum’da özel okul yüzde 300 zam yaptı; Milli Eğitim harekete geçti

Özel Bodrum Marmara Koleji'nin önümüzdeki yıl için yüzde 300'ü geçen zam açıklamasının üzerine bir araya gelen veliler Milli Eğitim Müdürlüğüne şikayet dilekçesi verdi. Şimdi soruşturma için müfettiş ataması bekleniyor.

Gündem 13 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Özel Bodrum Marmara Koleji 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı için eğitim ücretini açıkladı. Fiyat artışının yaklaşık yüzde 315 civarında olduğunu gören veliler ayağa kalktı.

Yaklaşık 500 veli zam oranına itiraz etmek üzere dijital ortamda örgütlendi, önce yönetimle konuşmak istedi ancak ‘tek yetkili’ olduğu belirtilen okul sahibi Hüseyin Şimşek’e ulaşamadı. Bunun üzerine Marmara Koleji önünde basın açıklaması yapıldı.

Bodrum Gündem’in haberine göre veliler adına açıklamayı okuyan Okul Aile Birliği üyesi Doğan Sandalcı “Bu artış oranının ana kademe geçişleri (1.5. ve 9.sınıf) ve okula yeni başlayan öğrenciler için geçerli olmasının yanı sıra okulda mevcut ara sınıflar için de geçerli olduğunu okulun muhasebe bölümü teyit etti” dedi.

Yasal oran yüzde 59

Açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut ara sınıflarda devam eden öğrencilere uygulanabilecek artış oranını bu yıl için yüzde 59 olarak belirlediği de belirtildi. Özel Bodrum Marmara Koleji’nin hukuka aykırı olarak yasal sınırın çok üstünde artış yaptığının altı çizildi.

Doğan Sandalcı’nın bir öğrenci üstünden verdiği örnek durumu somutlaştırıyor:

“Örneğin geçen sene ilkokul 2’nci sınıf velisi eğitim bedelini 73.500 lira + KDV ve yemek ücreti 28.000 lira +kdv olarak ödemişken bu sene 3’üncü sınıfa geçecek öğrencisi için eğitim bedeli 300.000 lira+ KDV ve yemek ücreti 90.000 lira + KDV olarak ödemek zorunda bırakılmıştır. Ana kademeye devam edecek öğrenciler de geçen yıllara oranla beklentinin çok üstünde bir artış oranıyla mağdur edildi.”

Çoğu ailenin okul ücretini ödeyemeyeceğini, bu sebeple birçok öğrencinin  arkadaşları ve öğretmenlerinden ayrılmak zorunda kalacağını ve bunun olumsuz akademik, sosyal ve psikolojik sonuçları olacağını söyleyen veliler okulun ‘Velilerin çaresizliğinden, içinde bulunduğu zorunlu durumdan yararlanmaya yönelik bir tavır’ içinde olduğunu söyledi.

Veliler yönetimle müzakere edemeyince 6 Mart 2024 tarihinde Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek yetkililerle görüştü ve 500’e yakın itiraz dilekçesi iletti. Dilekçeleri işleme alan kurum müfettiş göndermeye karar verdi.

Marmara Koleji: Ekonomik şartlar değişti, öğretmenlere zam yapacağız

10Haber Bodrum Marmara Koleji sahibi Hüseyin Şimşek ya da yönetimden biriyle görüşmek istedi, bir cevap alamadı. Ancak akşam saatlerinde okulun Instagram hesabından bir açıklama yayımlandı.  Açıklamada özetle, ekonomik şartların hızla değişmesi, öğretmenler için yeni kaynak yaratma gereksinimi, eğitimin kalite kaybı yaşamadan devam ettirilmesi gibi gerekçelerle zam yapıldığı belirtildi.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.