Tate Modern’de Gazze eylemi
İsrail savaş uçakları, Gazze'yi ağır bombardıman altına alırken bölgede durum günden güne ağırlaşıyor. Gazze'de yaşayan Sağlık Bakanlığı yetkilisi Enver Atallah son durumu 10Haber'e anlattı. 600 ölü 3 bin yaralı olduğunu söyleyen Atallah, 'Burada katliam var' dedi.
Hamas, 7 Ekim’de ‘Aksa Tufanı’ ismi verilen bir operasyonla İsrail’e karşı saldırıya geçti. Gazze Şeridi’nden İsrail’e sızan milisler bazı şehirlere ulaştı. İsrail’in güneyinde Hamas militanları ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda yüzlerce İsrailli hayatını kaybederken yüzlercesi de esir alındı.
Hamas saldırısına karşı İsrail’in tepkisi Gazze’yi bombordıman altına almak oldu. Pazar gecesi başlatılan hava harekatı sonrası Gazze Şeridi’nde birçok nokta vuruldu.
Gazze Şeridi’nde yaşanan olayları, Sağlık Bakanlığı yetkilisi Enver Atallah, 10Haber’e anlattı. Atallah ile konuşmamız esnasında kelimeleri arasına bomba sesleri sıkışıyordu.
Gazze’nin merkezinde olduğunu belirten Atallah, “Burada bir katliam oluyor. Kuzeyden güneye batıdan doğuya her yer bombalanıyor. Onlarca okul ve cami yüzlerce ev yıkıldı. Sınıra yakın insanlar evlerini terk edip merkeze geliyorlar. Elektrik ve su kesildi. Güneş enerjisiyle sadece aydınlatma amaçlı elektrik kullanabiliyoruz. Hastanelerde durum çok kötü. Jeneratör kullanılıyor. Fakat jeneratör için yakıta ihtiyaç var. Şehre, yakıt da girmiyor. 600 şehidimiz var, 3 bine yakın yaralı var. Hastanelerin sayısı yetmiyor. Sağlık çalışanları cumartesiden beri hastanelerden hiç çıkmadılar. Tıbbi malzemelerde ve ilaçlarda eksikliklerimiz yüzde 79’a ulaştı” dedi.
Depolardaki suyun bitmek üzere olduğunu vurgulayan Atallah sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdiye kadar depolarda kullanılan suları kullandık. Önce abdestimizi alıyoruz sonra bir kovaya o suyu koyup tuvalette o suyu kullanıyoruz. Böyle yaşamaya çalışıyoruz. Hem sağlık hem çevre alanında sorunlar yaşayacağız.”
Gazze’yi terk etme niyetleri olmadığının altının çizen Atallah, “Gazze’den dışarıya bir göç yok. Zaten giriş ve çıkışlar kapalı. Abluka altına yaşıyoruz. Ama esas önemlisi biz Gazze’den çıkmama kararı aldık. 1948’de dedelerimiz terkedip mülteci olarak yaşamak zorunda kaldı. Biz onlar gibi olmak istemiyoruz. Ya vatanımızda kalacağız ya da öleceğiz. Gazze şeridinde yaklaşık 2 buçuk milyon insan yaşıyor. 365 kilometre kare bir yer” diye konuştu.
Ailesinin yanında olup olmadığını, onları nasıl koruduğunu sorumuza ise Atallah, “Annem, babam, kardeşlerim, çocuklarım ailecek buradayız. Çocuklarımızı ve ailemizi korumak çok zor. Ben ne annemi babamı ne de çocuklarımı koruyabilirim. Bir şey olursa hepimize olacak. Ya hepimiz öleceğiz ya da sağ kalacağız” diye yanıt verdi.