Denizli’de dolandırıcılığın kitabı yazılıyor: Bu kez de halka arz dolandırıcılığı

İlginç biçimde Türkiye'de dolandırıcılık vakalarının en fazla yaşandığı şehir haline gelen Denizli'den bir dolandırıcılık haberi daha geldi. Bu sefer yatırımcılar 'halka arzlarda daha fazla hisse vereceğiz' diyerek dolandırıldılar.

Gündem 7 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Denizli'de jandarmanýn düzenlediði operasyonda gözaltýna alýýnan 6 kiþiden 5'i tutuklandý. Fotoðraf: Denizli, (DHA)

Türkiye için bir ‘dolandırıcılıkta yeni yöntemler kitabı’ yazılsa yeridir. Bu anlamda son zamanlarda Denizli’den gelen haberler bu şehre özel bir bölüm ayrılmasını da zorunlu kılıyor.

Ocak sonunda Denizli’de yerel bir ‘Seçil Erzan’ olayı yaşanmıştı. Kentte bir grup dolandırıcı, yurtiçinden ve dışından ‘yüksek kar’ vaadiyle çok sayıda yatırımcı bulmuştu. Ancak yatırımcılar bekledikleri parayı alamadı ve tek tek suç duyurusu yapmaya başladılar. Avukatlara göre en az 750 kişi böyle dolandırıldı.

Marttaysa tarlasında çalışan çiftçi, ‘Amca yan tarlada bu defineyi bulduk, gel bize ortak ol’ diyenlere inanmış ve 10 bin Euro parası dolandırılmıştı. ‘Define’ denen küpler de, içinden çıkan altın heykeller de sahteydi.

Bu sefer dolandırıcılık ‘halka arz’ vaadiyle geldi. Denizli merkezli üç ilde dolandırıcılar halka arzlar sırasında ilgilenenlere yüksek miktarda hisse satabileceklerini söyleyerek vatandaşları kandırdı. Dolandırıcılık bir vatandaşın 850 bin TL’sini kaptırmasıyla ortaya çıktı. Halka arz çetesinin dolandırdıkları toplam miktarın ne olduğu şimdilik bilinmiyor.

Olayla ilgili Denizli, İstanbul ve Rize’den altı kişi gözaltına alındı. Denizli Acıpayam savcılığındaki sorgunun ardından beş kişi tutuklandı.

Benzer bir dolandırıcılıkla ilgili olarak 2023 Aralık’ta da Ankara merkezli bir operasyon düzenlenmiş ve tutuklananlar olmuştu.

Nasıl dolandırdılar?

Türkiye’de son birkaç yıldır borsadaki halka arzlara büyük bir talep var. Bu talebin sebebi, halka arz olan şirketlerin ilk birkaç hafta boyunca hep tavan yapması, yani çok kısa sürede çok yüksek kazanç vaat etmesi.

Ama talep yüksek olunca bu kez halka arzlarda bireysel yatırımcı başına satılan hisse miktarı çok azalabiliyor. Çünkü halka arzlarda aslan payını ‘kurumsal’ adı verilen yatırımcılar alıyor, bireylere pek bir şey kalmıyor.

Bu sıkıntıyı aşmanın yollarından biri bireylerin bir araya gelip ‘özel kapalı fon’ adı verilen fonlar kurması ve bu fonların halka arzlara ‘kurumsal yatırımcı’ kimliğinde girmesi.

Denizli’deki dolandırıcılık da tam bu yöntemle yapılıyor; ‘Paralarımızı birleştirip bir özel kapalı fon kuracağız’ diyen dolandırıcılar, fona katılmak ve halka arzlarda yüksek kazanç elde etmek isteyenlerin parasını alıp ortadan kaybolmaya kalkıyor.

Türkiye bunu da gördü: Sahte defineciler çiftçiyi dolandırdıTürkiye bunu da gördü: Sahte defineciler çiftçiyi dolandırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.