Bu kez AKOM uyardı: İstanbul’a lapa lapa kar yolda  

AKOM’un yaptığı meteorolojik değerlendirmelere göre İstanbul pazartesi gününden itibaren Sibirya kökenli soğuk havanın etkisine girecek. 10 Ocak’tan itibaren kent genelinde kar yağışı bekleniyor.

Çevre 4 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet işleri Daire Başkanlığı’na bağlı AKOM’un tahminine göre İstanbul’da bir süredir oldukça ılıman seyreden hava pazartesi gününden itibaren soğuyacak, hatta ardından kar yağışı gelecek.

AKOM’a göre günlerdir 12 derece civarında seyreden hava sıcaklıkları bugün öğle saatlerinde 16 dereceye ulaşacak. Akşam saatlerinde yağmur geçişlerinin yaşanmasının beklenirken gün içinde ve hafta boyunca lodos yönlü rüzgar ılık hava getirecek. Rüzgarın 20-45 kilometre/saat hızla esmesi bekleniyor.

Lodosun getirdiği ılık havanın 8 Ocak Pazartesi’ye kadar sürmesi, hafta başı akşam saatlerinden itibaren İstanbul’un Sibirya bölgesinden gelen soğuk hava dalgasının etkisi altına girmesi bekleniyor.

Sibirya kökenli sistemle birlikte hava sıcaklıklarının 5-8 derece azalması, yağmurla başlayan yağışların 9 ve 10 Ocak’ta kara dönüşmesi öngörülüyor.

Genellikle günler sonrasına ilişkin meteorolojik tahminlerin yanılma payı bir hayli yüksek oluyor. AKOM’un bu tahminlerinin tutup tutmayacağını göreceğiz.

Meteoroloji’den kar ve sağanak uyarısı... Uzmanlar İstanbul için tarih verdiMeteoroloji’den kar ve sağanak uyarısı… Uzmanlar İstanbul için tarih verdi

Meteoroloji Mühendisleri Odası da uyarmıştı

Ancak bu uzun dönemli tahmin konusunda bu kez belediye yalnız değil. Daha önce Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da 10 Ocak gecesinden itibaren kar yağışının başlama ihtimalinin altını çizmişti.

Çukurçayır şöyle konuşmuştu:

“Dünya genelinde meteorolojik olayları takip eden belli tahmin merkezlerinin modellemeleri var. Şu anda Atlas Okyanusu, İzlanda üzerinde alçak basınç merkezi var. Bu sistem halihazırda MGM tarafından da takip ediliyor ve her şey yolunda giderse, model çalışırsa, rotası ve etkisi değişmez ise Türkiye’ye 10 Ocak’ı 11’ine bağlayan geceden itibaren kar yağışı bekliyoruz. Hatta sistem beklendiği gibi çalışırsa kar yağışının Trakya’dan başlayıp iç kesimlere kadar etkili olabileceğini düşünüyoruz.”

Meteoroloji’nin 9 Ocak 2023 için hava tahmini haritası

WMO’nun ılık ve yağışlı bir kış mevsimi yaşayacağımız yönünde açıklaması olduğunu da hatırlatan Çukurçayır “Ama yağışların kar veya yağmur mu olacağı konusunda ülke genelinde noktasal olarak tek tek tahmin yapmak tahmin tutarlılığı açısından anlamlı değil” dedi.

Olasılık yüzde 65

Prof. Dr. Orhan Şen de Çukurçayır’la benzer değerlendirme yapmıştı. Çukurçayır “10-11 Ocak tarihlerinde Marmara bölgesi ve İstanbul’da beklenen soğuk hava ve kar yağışı olasılığı devam ediyor. Olasılık yüzde 65. Her gün bu olasılığı revize edeceğim” diye konuştu.

Bölge bölge hava durumu tahminleri

Fırat Çukurçayır ülke genelindeki hava durumu tahminlerini şöyle anlattı:

-Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün mevsimsel tahminlerine göre Ocak ayının başta İç Anadolu olmak üzere tüm yurdumuz için mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar ile geçmesi bekleniyor.

-Yağışlar açısından da kuzeyde Doğu Karadeniz, batıda tüm Marmara ve Ege, güneyde de tüm Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde, diğer bölgelerin ise mevsim normalleri civarında olacağı tahmin ediliyor.

-Şubat ayı mevsimsel tahminlerinde ise yine tüm yurdumuzun mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar yaşaması öngörülüyor. Yağışların tüm Karadeniz Bölgesi’nde mevsim normalleri üzerinde, diğer bölgelerimizde ise mevsim normalleri civarında olması bekleniyor.

İstanbul kışa hazırlandı

İBB kışa hazırlık çalışmalarını tamamladı. Kış şartlarıyla mücadele çalışmalarında 12 bine yakın personel ve üç binden fazla iş makinesi görev yapacak. İBB’ye ait depolarda kışın buzlanmaya karşı kullanmak için 275 bin ton tuz hazır bulunuyor. İBB ilçe belediyelerine ise toplam 60 bin ton tuz vermeyi planlıyor. Kar küreme ve tuzlama ekipleri İBB’nin 4 bin 23 kilometrelik sorumlu yol ağında 637 müdahale noktasında hazır bekleyecek. Metrobüs güzergahında 44 araç ve iş makinesi görev alacak. Ana arter ve çevre yollarda 44 çekici bulunacak. Sıkıntı yaşanan yollara ve trafik kazalarına hızlı müdahale için 31 kritik noktada bariyer açmayı planlayan İBB muhtarların kontrolüne verdiği 170 küreme aparatlı traktör ile de köy yollarının açık tutulmasını sağlayacak.

İstanbul'u diken üstünde tutan yanlış tahminin sebebi belli olduİstanbul’u diken üstünde tutan yanlış tahminin sebebi belli oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.