Bunu okumadan çocuğunuzu okula göndermeyin: İstanbul’da ders süresi kısaldı

Milli Eğitim Bakanlığı’nin genelge yayınlayarak illerde ders başlama saatlerini belirleme yetkisini valilere vermesinin ardından ilk adım atıldı. İstanbul'da ikili eğitim yapan okullarda ders saatleri süreleri 40 dakikadan 35 dakikaya indirildi.

Gündem 21 Ekim 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Karanlıkta okula giden çocuklar

Türkiye 2016 yılından beri ülkemizin bulunduğu saat dilimini 1 saat doğuya kaydırdı veya başka bir deyişle daha önce yaz aylarında uygulanan yaz saatini kalıcı saat haline getirdi. Böylece uluslararası isimlendirmesiyle GMT-2 olan Türkiye’nin saat dilimi GMT-3’e değişti.

Bu saat dilimi değişikliğinin anlamı, kış aylarında evet havanın daha geç saatlerde kararması ama aynı zamanda daha geç saatlerde de aydınlanması oldu. Sabah 08.00’de mesaiye başlayacak pek çok insan ve bu arada 20 milyona yakın öğrenci, kış aylarında evlerinde karanlıkta uyanıyor ve hava daha aydınlanmamışken evlerinden çıkıp okullarına doğru yola düşüyor.

O yüzden bu uygulama daha ilk günden beri eleştiriliyor, illa kalıcı bir saat uygulaması olacaksa bunun eskiden olduğu gibi GMT-2’ye getirilmesi, yani saatlerin bir saat ileri alınması isteniyor. Ama hükümet buna son 8 yıldır direniyor, GMT-3’te ısrar ediyor.

Geçen günlerde bu ısrar da küçük de olsa bir yumuşama emaresi olmuştu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla 81 ilin valiliğine bir genelge gönderilmişti. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının sürdürülmesinin kararlaştırıldığı hatırlatılan genelgede derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenmesi ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları istendi.

Karanlık sabahlar yine bizi bekliyor: Yaz saati uygulamasına devamKaranlık sabahlar yine bizi bekliyor: Yaz saati uygulamasına devam

İlk uygulama İstanbul’da hayata geçirildi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre kış mevsimine doğru gün süresinin kısalması, derslere başlama saatinin çok erken, ders çıkış saatinin ise geç olması ve buna bağlı öğrencilerin hava karardığında okula gidip gelmelerinin başta güvenlik sorunu olmak üzere birtakım olumsuzluklara yol açabileceği dikkate alınarak ders saatleri 35 dakikaya düşürüldü.

Yeni ders saatleri kış mevsimi boyunca geçerli olacak. 21 Ekim Pazartesi günü itibariyle başlayacak yeni ders saati uygulamasının Mart 2025’e kadar devam ettirilmesi planlanıyor. Günler uzadıktan sonra ders saatleri yeniden 40 dakikaya çıkarılacak.

MEB’in genelgesi doğrultusunda İstanbul’da “yık-yap” projeleri ve öğrenci yoğunluğu nedeniyle ikili eğitim yapılan okulların ders saatlerinde düzenlemeye gidildi. Düzenlemeye göre tekli eğitim yapılan Adalar, Bakırköy, Şile, Şişli ve Tuzla dışında 34 ilçedeki okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında ders süreleri geçici olarak 40 dakikadan 35 dakikaya indirildi.

Çatalca Şehit Özcan Çiftçi Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde ise ders saati 30 dakikaya indi.

HANGİ İLÇELERDE YENİ SAAT UYGULANACAK?

1-ARNAVUTKÖY

2 – ATAŞEHİR

3 – AVCILAR

4- BAĞCILAR

5 – BAHÇELİEVLER

6 – BAŞAKŞEHİR

7 – BAYRAMPAŞA

8 – BEŞİKTAŞ

9 – BEYKOZ

10 – BEYLİKDÜZÜ

11 – BÜYÜKÇEKMECE

12 – BEYOĞLU

13 – ÇATALCA

14 – ÇEKMEKOY

15 – ESENLER

16 – ESENYURT

17 – EYÜPSULTAN

18 – FATİH

19 – GAZIOSMANPAŞA

20 – GÜNGÖREN

21 – KADIKÖY

22 – KAĞITHANE

23 – KARTAL

24 – KÜÇÜKCEKMECE

25 – MALTEPE

26 – PENDİK

27 – SANCAKTEPE

28 – SARIYER

29 – SİLİVRİ

30 – SULTANBEYLİ

31 – SULTANGAZİ

32 – ÜMRANİYE

33 – ÜSKÜDAR

34 – ZEYTİNBURNU

MEB, karanlıkta derse başlayacak öğrenciler için insafa geldiMEB, karanlıkta derse başlayacak öğrenciler için insafa geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.