Burdur’daki taciz skandalını tespit eden müdür vekilini bakanlık görevden aldı

Burdur'daki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde stajyerlerin tacize uğradığı iddia edildi, konu yargıya da taşındı. Ancak kuruma yeni atanan müdür vekili Kılınç hem tacizle hem de çocuklarına uygulanan baskıyla mücadele ederken görevden alındı.

Gündem 20 Nisan 2024
Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne müdür vekili olarak atınan Mukaddes Kılınç.

Burdur’daki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda bir taciz skandalı patlak verdi. T24’ten Tolga Şardan’ın haberine göre; sosyoloji stajyeri bir kadın kurumda çalışan sosyoloğun sözlü ve fiziksel tacizine maruz kaldı. Aynı şekilde bir arkadaşı da bu tacize maruz kalıyordu. Genç kadın başta sustu ama sonra şikayetçi oldu. Bununla birlikte de olay açığa çıktı ve ifadeler alındı. Sosyolog H.Ö. kadınların iddialarını reddetti ancak kendisi hakkında Menzil tarikatına bağlı olduğu iddiası da vardı.

‘Derneğe üye olduğumu herkes bilir’

Bu soruya ise sosyoloğun cevabı “Benim, kurumda bir derneğe üye olduğumu herkes bilmektedir. Bunu ayrıca söyleme ihtiyacı duymamaktayım. Şahısların beyan ettiği şekilde ‘elim kolum uzundur’ şeklinde bir söylemimde olmamıştır. Neden bu şekilde bir suçlamayla karşı karşıya kaldığımı anlamış değilim. Kurum içerisinde yaşamış olduğum önceki haftaya ilişkin bir olay olmuştu ancak onunla bu olayları bağdaştıramıyorum, bir bağı olup olmadığını da bilmiyorum. Bu nedenle üzerime atılı suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum” oldu.

Yeni müdür vekili terslik olduğunu anladı

Olayın bir de kurum içindeki idari durumu var. Habere göre; yaklaşık bir yıl önce Isparta’daki görevinden Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdür Vekili olarak atanan Mukaddes Kılınç kurumda terslikler olduğunu fark etti. Hatta Kılınç, sekiz ay önce kadın müdür yardımcısı G.F. ile sosyolog H.Ö.’nün, müdürlüğe staj için gelen üniversite öğrencileriyle mesleki etik, görev ve sorumlulukları dışında davranışlarda bulundukları iddiasıyla Ankara’daki bakanlık merkezini ve Burdur Valiliği’ni uyardı.

Kılınç’ın çocuğu eğitim aldığı okulda günümüzde sıkça duyduğumuz “akran zorbalığı / cinsel tacizi”ne hedef oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür vekili olması bir yana “anne” sıfatıyla Burdur Valiliği üzerinden yaptığı girişimler sonuçsuz kaldı. Bir yandan çocuğunun akran zorbalığına hedef olması, diğer yandan da kendi yönetimindeki kurumda yaşananları tespit edip resmi bildirimlerde bulunmasına karşın söz konusu iki personelin göreve devam etmesinin yarattığı huzursuzluk nedeniyle Kılınç, geçen Mart’ta izine ayrıldı.

Kurumdaki sosyolog H.Ö.’nün tacizine uğrayan stajyer üniversite öğrencisi A.A.B.’nin kendisine gönderdiği mesajla gelişmelerden haberdar olan Kılınç, izinli olmasına rağmen gece geç saatlerde il müdürlüğüne giderek olanı biteni tutanakla tespit etti. Süreçte üç resmi yazışma var; bunlardan ikisi, nitelikli cinsel tacize uğradığı iddiasıyla stajyer üniversite öğrencisi tarafından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na hatta bizzat Bakan Mahinur Özdemir Göktaş ve Burdur Valiliği’ne, diğeri ise İl Müdür Vekili Mukaddes Kılınç’ın İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği şikayet dilekçeleri.

Kurumlar sessiz

A.A.B.’nin avukatı, bakanlığa gönderdiği yazının neredeyse bire birini Burdur Valiliği’ne gönderdi. Bakanlığa gönderilen yazıdan bir gün önce valiliğe gönderilen yazıda, A.A.B.’nin yaşadıkları anlatılarak mülki amir konumundaki Burdur Valisi Türker Öksüz’den harekete geçmesi talep edildi. Bakanlık da Valilik de dilekçelere, avukat yazılarına rağmen harekete geçmedi.

Burdur ASHB İl Müdürlüğü’nde yaşandığı iddia edilen taciz olayının yanı sıra Burdur ASHB İl Müdür Vekili Mukaddes Kılınç, yaşadığı olayla ilgili İçişleri Bakanlığı’na ayrı bir yazı gönderdi.

Kılınç dilekçesinde, çocuğunun yaşadığı olayın ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve söz konusu okula yönelik idari işlem başlatılmasını talep ettiğini bildirdi. Olayla ilgili adli kolluk soruşturmasına rağmen işlem başlatılmadığını savunan Kılınç, önce Burdur Vali Yardımcısı Yunus Emre Akpınar ile görüşmesini de anlattı. Bu görüşme de kayıtlara şöyle geçti:

“Mukaddes Kılınç, Milli Eğitim’den sorumlu Vali Yardımcısı Yunus Emre Akpınar’ın makamına çağırması üzerine, çocuğunun cinsel istismara uğradığını, diğer çocuğunun ise, usulsüz sorguya çekilip bilgi alındığını, çocukların psikolojilerinin etkilendiğini, örselendiklerini, bunun okul idaresince kapatılmasına yönelik ve Milli Eğitim ve okul idaresince yapılan ısrarlı suç içeren davranışları izah ettiğinde; ‘Kocan mıdır? Nişanlın mıdır? Avukatın mıdır? neyin oluyorsa artık her kimse, ne işi var orada? Her kimse bu adam artık, neden yolluyorsun avukatını okula, avukatının böyle bir hakkı yok, sen il müdürü olarak benim sorumlu olduğum kurumdan şikayetçi olamazsın, normal bir vatandaş olsan Türkiye’yi ayağa kaldırırsın, vatandaş olarak gereğini yap, istifa et’ gibi inanılmaz derecede ahlak dışı, devlet terbiyesine yakışmayan, üstelik bizce bilinçli yapıldığını, bir kriz çıkarmaya matuf provokatif , vatandaş – devlet bütünleşmesini seçimler öncesi zedelemeye yönelik, meşru ve seçilmiş hükümetimizi zor durumda bırakmaya yönelik, devlete güveni sorgulatmaya matuf ve ayrıca suç içeren cümleleri sarf etmiştir.

Ayrıca avukat olarak şahsımın okuldaki görüntülerimi cep telefonundan göstermiş, bu durumun elden ele yayılmasına da maalesef vesile olmuştur. Gizlilik prensipleri kesinlikle çiğnenmiş olay deşifre edilmiştir. Vali Yardımcısının yaptığı görevi kötüye kullanma yanında düpedüz kadına şiddettir. Bu konuyu Sayın Vali Türker Öksüz’e de anlatmış benzer cevapları almıştır. Türker Öksüz de sorunları çözmek, hızlı ve seri adımlar atmak, soruşturmalar açmak yerine müvekkilin istifasını istemiştir.”

Bu gelişmelerin ardından Burdur İl Müdür Vekili Mukaddes Kılınç, geçen salı Ankara’ya çağrıldı ve daha sonra görevden alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da bir açıklama gönderdi ve şunları söyledi:

“Konu, Bakanlık birimlerine intikal eder etmez Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın talimatı ile bir başmüfettiş görevlendirildi. Soruşturma süreci kapsamında da iddialara konu olan şahsın sözleşmesi askıya alındı. Adli ve idari soruşturma süreci savcılıkla koordinasyon içerisinde son derece titiz bir şekilde sürdürülüyor. Olayla ilgili başlatılan soruşturma tüm yönleriyle devam ediyor. Bakanlık dava sürecine de müdahil olacak. ‘Olayı ortaya çıkaran Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Vekili’nin görevden alındığı’ iddiasına ilişkin ise, söz konusu kişinin olaydan çok daha önce ısrarla mevcut görevini bırakarak Osmaniye iline tayin olmak istediğine dair somut delil bulunuyor.”

Şırnak'ta bir kadını taciz eden uzman çavuş tutuklandıŞırnak’ta bir kadını taciz eden uzman çavuş tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.