Büyük Zafer’in coşkusu sokaklara taştı: Yurdun dört köşesi kırmızı-beyaz

30 Ağustos'un 102'nci yıldönümünde yurt genelinde bayram coşkusu vardı. Resmi törenler ve halk kutlamaları rengarenk görüntüler ortaya çıkardı. Büyük Taarruz'un yarattığı coşku halkı Anıtkabir'e sürükledi. Ancak birkaç noktada gerginlik yaşandı.

Gündem 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Vatandaşlar Türk Yıldızları'nın uçuşunu izledi.

30 Ağustos Zafer Bayramı 102’nci yıldönümünde tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Siyasetçiler zafer mesajları paylaşırken halk da sokaktaydı. Bazı programlarda gerginlikler yaşansa da yurdun dört bir yanı kırmızı-beyaza büründü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sabahın erken saatlerinde Büyük Taarruz’u kutlayan bir mesaj paylaştı ve emperyalizm vurgusu yaptı.

Devlet erkanı Anıtkabir’de.

Bu mesajdan sonra Erdoğan, devlet erkanıyla birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan burada Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.  Erdoğan deftere şunları yazdı:

“Aziz Atatürk; Bugün ezeli ve ebedi vatanımız olan Anadolu’daki varlığımızı perçinleyen, millet olarak bağımsızlığımızı sağlayan Büyük Zafer’in 102’nci yıl dönümünü heyecanla ve iftiharla kutluyoruz.

Her türlü imkansızlığa rağmen kazandığımız bu zaferle, şanlı tarihimizin zaferler silsilesine yeni bir halka daha eklemenin yanı sıra Cumhuriyet’in ilanına giden yolu da ardına kadar açtık. Büyük bir inancın, sarsılmaz bir imanın ve zorlu mücadelelerin eseri olan Türkiye Cumhuriyeti’ni muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedefimize adım adım yürüyoruz.

Milletimizin Kızılelma’sına dönüşen Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirinceye kadar azim ve kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu gurur günümüzde zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı ve gül bahçesine girercesine toprağa düşen aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz. Ruhun şad olsun.”

Daha sonra Anıtkabir halkın ziyaretine açıldı.

Ata’ya saygı uçuşu.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir’de tören düzenlendi. Tören sonrası Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları, Anıtkabir çevresinde saygı uçuşu gerçekleştirdi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen vatandaşlar Anıtkabir’i doldurdu. Askerlerin nöbet değişimini izleyen vatandaşlar, Anıtkabir Müzesi’ni gezebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, Türk Yıldızları’nın uçuş gösterisini de ilgiyle izledi.

Zafer Kupası yelken yarışları.

Tekirdağ’da 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Zafer Kupası yelken yarışları yapıldı. Tekirdağ Yelken ve İhtisas Kulübünde düzenlenen yarışlara yurt içi ve yurt dışından farklı kulüplerden 120 sporcu katıldı.

Meydan Savaşı’nın kazanıldığı Dumlupınar’da Özgür Özel.

‘Ağustos Zafer ayı’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinde belediye binası önünde düzenlenen halkla buluşma etkinliğinde Büyük Zafer’i kutladı. “Malazgirt Zaferi, Çaldıran Savaşı, Mercidabık Zaferi, Belgrad’ın fethi, Mohaç Zaferi ve nihayet 30 Ağustos Zaferi, ağustos ayını zaferler ayı yapıyor. Cihan Harbi yani Birinci Dünya Savaşı bittikten sonra Anadolu, tarihinin en zor günlerini yaşıyor, işgal altında. 7 ayrı ordu Anadolu’yu işgal etmiş. Yani hep beka sorunundan bahsedilir ya işte Anadolu o gün beka sorununu, parçalanmayı, yok olmayı, işgal altında kalıp artık başkalarının toprağı olma tehlikesini yaşıyor. Bu süreçte Anadolu’nun çeşitli kentlerinde ayrı ayrı yapılar, ayrı ayrı çeteler, birlikler bir araya geliyorlar ama tek başlarına başarması mümkün değil. Gaziantep’te Şehit Kamil, 14 yaşında, annesinin başörtüsüne saldıran Fransız’a direnince dipçik darbeleriyle ölüyor. İzmir’de Hasan Tahsin, o namuslu ilk kurşunu sıkıyor ama oracıkta ölüyor” diyen Özel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu şartlar altında 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp Milli Mücadele’yi başlattığını vurguladı.

Özel söz hakkı verilmeyeceği için törene katılmıyor

“Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunun, nasıl bu savaşın kazanıldığının, ne bedeller ödendiğinin hepimiz farkındayız. Gün o gün olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde olmak gerekir diye düşündük. Her yıl olduğu gibi kalktık Dumlupınar’a geldik” diyen Özel, Büyük Zafer’in 102. yılı dolayısıyla Altıntaş ilçesi Zafertepeçalköy’de gerçekleştirilecek programa kendisine söz hakkı verilmeyeceğini öğrendiği için katılmaktan vazgeçtiğini söyledi. Ayrıca Özel Dumlupınar’daki protokolde de kendisine söz verilmediğini belirtti ve “Ben gelince önce Spor Bakanı, sonra İçişleri Bakanı geliyor… Ana muhalefet partisi protokolde üçüncü sırada. Yerlikaya, çocuğunun düğününe çağırsa misafir gideyim de burası babasının yeri, evladının cemiyeti değil. Burası Türkiye Cumhuriyeti’nin yeri” diye konuştu.

Taksim’de şehitler için Kuran okundu.

Taksim Camisi’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla şehitler için hatim programı düzenlendi. İstanbul Valiliğince düzenlenen programda, cuma namazı öncesinde Milli Mücadele döneminde şehit olanlar için Kur’an-ı Kerim okundu. Bazı vatandaşlar da şehitler için dua etti. Hatim programına İstanbul Valisi Davut Gül, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu da katıldı.

Vatan Caddesi’nde geçit töreni.

Vatan Caddesi’nde de tören düzenlendi. Protokol konuşmalarının ardından askeri geçiş töreni yapıldı. Ellerindeki Türk bayraklarıyla geçit törenine katılanları selamlayan vatandaşlar törene yoğun ilgi gösterdi.

Zonguldak’ta madenciler yürüdü.

Zonguldak’ta 30 Ağustos Zafer Bayramı, Gazipaşa Caddesi’nde törenle kutlandı. İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi yapıldı. Geçit törenine ise resmi ekiplerin yanı sıra Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan maden işçileri de katıldı. İş kıyafetleriyle yürüyen maden işçileri, büyük alkış topladı.

Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.

İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başladı. Kutlamalara katılanlar, ellerindeki Türk bayrakları ile yıl dönümü coşkusuna ortak oldu. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral İrfan Özsert, milletvekilleri, siyasi parti başkanları, üniversite rektörleri, idari ve askeri erkan ile vatandaşlar katıldı. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Diyarbakır’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları.

Diyarbakır’daki program, Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, şiirler okundu. Askeri birlikler ile İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı motosikletli birimlerinin Türk bayraklarıyla yaptıkları geçişinin ardından askeri helikopterlerin pilotları gösteri gerçekleştirdi.

 

Ülkenin dört bir yanında kutlamalar coşkuyla ve resmi törenlerle kutlanırken Gaziantep’te beklenmedik bir olay yaşandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında 15 Temmuz Demokrasi Meydanında yapılan çelenk koyma töreninde öldürülen Hamas lideri Haniye’nin posterlerinin asılı olması tepkilere neden oldu. AYDER Derneği tarafından uzun süre önce Haniye’nin posteri asılmıştı ancak 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda kaldırılmadığı için törene katılanlar posteri indirdi. Bazı şehit aileleri de duruma tepki göstererek, “Bu Cumhuriyet Gazilerimizin, şehitlerimizin güç birliği ile meydana geldi. Bugün 30 Ağustos’un 102. yıldönümü bu pankart neyin nesi. Burada Atatürk’ün pankartının yerine pankart neden asılıyor” dedi.

Devlet Erkanı ve Erdoğan Anıtkabir’den çıkarken her sene olduğu gibi bu sene de Erdoğan sloganları atıldı. Bu da 30 Ağustos için Anıtkabir’de toplanılması dolayısıyla tepki çekti.

Kapadokya'da 30 Ağustos: Balonlar Türk bayraklarıyla uçtuKapadokya’da 30 Ağustos: Balonlar Türk bayraklarıyla uçtu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.