Çadırkentteki şehit ailesi Türkiye’nin yüreğini dağladı

Kuzey Irak'ta şehit düşen Müslüm Özdemir'in ailesinin Kahramanmaraş'ta çadırda yaşadığının ortaya çıkması herkesi üzdü. Bakanlıktan, valilikten ve sivil vatandaşlardan aileye ev verme yarışı başladı.

Gündem 14 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Şehit Müslüm Özdemir'in kaldığı çadırda ailesi taziyeleri kabul ediyor.

Kuzey Irak’taki Pençe-Kilit harekat Bölgesinde PKK’lıların bir üs bölgesine sızma girişiminde çıkan çatışmada şehir düşen dokuz askerden biri olan Müslüm Özdemir’in ailesinin Kahramanmaraş depreminde evlerinin yıkıldığının ve ailenin çadırda yaşadığının ortaya çıkması bütün Türkiye’nin yüreğini dağladı.

Özdemir’in ailesi Kahramanmaraş’ın kırsal bir mahallesinde, yani köyünde yaşıyordu. Depremde evleri yıkıldı. Şehit Müslüm Özdemir ailesine söz vermişti: ‘Size ev alacağım.’ Ama bu sözünü tutamadan hayatını kaybetti.

Aileye deprem sonrası konteynır tahsis edilmişti, ama konteynırda ısınamıyorlardı. Bu sebeple kendilerine tahsis edilen konteynırı bir çeşit depo gibi yaptılar, onun yerine yıkılan evlerinin olduğu arazide bir çadıra yerleştiler. Çadırda soba yakabiliyor, ısınabiliyorlardı. Nitekim dün anne ve baba Özdemir evlatlarının şehit düştüğü haberini bu çadırda aldı.

Depremin üzerinden bir yıla yakın süre geçtiği halde ailenin hâlâ çadırda yaşaması onlara oğullarının şehadet haberini getiren Kahramanmaraş Valiliği personelini de derinden etkiledi. Hemen o çadır bölgesi taziye alanına çevrildi.

Çadıra yetkililer tarafından 10 adet ısıtıcı bırakıldı.

Ancak arada bir sürü münasebetsizlik de yapıldı. Örneğin ailenin çadırına yığınla elektrikli ısıtıcı bırakıldı. Oysa ailenin o an en son ihtiyacı ısıtıcıydı.

Valiliğin tuhaf açıklaması

Sosyal medyada dün ailenin hâlâ çadırda yaşaması ciddi eleştiri konusu olunca valilik önce hayli alıngan bir açıklama yaptı. Açıklama pek çok bakımdan sorunluydu.

Valilik açıklamasında şöyle deniyordu:

“Şehidimizin ailesinin çadırda yaşadığı iddiasıyla yapılan paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır.

Kahramanmaraş’ta çadırlar tamamen kaldırılmış, depremzede vatandaşlarımız Konteyner Kentlere yerleştirilmiş ya da şahsi konteynerler kendilerine teslim edilmiştir. Bu doğrultuda ailemize de depremin ilk zamanında verilen çadırın yanı sıra ailenin kendi arsasında ikamet etmek istemesi üzerine Konteyner verilmiştir.

Şehit haberinin ailesine ulaştırılmasının hemen sonrasında Kahramanmaraş Valiliğimiz koordinesinde ilgili kurumlarımız tarafından mahallede bulunan taziye evi, tören alanı ve taziye yeri olarak belirlenmiştir.

Devletimiz, depremde evleri yıkılan ve ağır hasar alan tüm vatandaşlarımıza TOKİ Konutları ve Kalıcı Köy Konutlarını yapmaktadır. Konutların, depremzede vatandaşlarımıza teslim edilmesi için çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.

Şehidimizin ailesi de kırsal mahallemizde ikamet etmektedir ve hak sahibidir. Aile için Kalıcı Köy Konutu kısa sürede yapılarak teslim edilecektir.

Lütfen asılsız ve algı amaçlı paylaşımlara itibar etmeyelim.”

Oysa ortada bir yalan yoktu, valilik kendisi de söylüyordu, aile çadırda yaşıyordu.

Şehidin acı haberinin ardından çadır bölgesine Türk bayrakları asıldı.

Özhaseki durumu düzeltti

Valiliğin bu tam olarak ne amaca hizmet ettiği belli olmayan açıklamasına da eleştiri yağınca bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bir açıklama yaptı. Özhaseki’nin açıklaması her bakımdan daha saygılı ve doğruydu:

“Kahramanmaraşlı şehidimiz Müslüm Özdemir’in değerli ailesi bin yılın afetinden sonra kendilerine tahsis edilen konteyneri kendi istekleriyle depo olarak kullanma kararı alarak çadırda ikamet etmeye başlamış.

Şehidimizin ailesinin tercihi doğrultusunda isterlerse rezerv alanda konutumuz hazır, oradan vereceğiz; isterlerse bakanlığımızın projesi kapsamında yaşadıkları mahallede yapımı başlayan konutlarımızı bir ay gibi bir sürede bitirip oradan vereceğiz.”

Haluk Levent ev almak istiyor

Özdemir ailesinin durumunun ortaya çıkmasının ardından sosyal medyada çok sayıda kişi aileye ev almak için seferber olacağını duyurdu. Bunlardan biri de şarkıcı Haluk Levent’ti. Bir konser verip geliriyle aileye ev alma vaadinde bulundu.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.