Alman ekonomisi artık sihrini yitiriyor
Biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği kanser aşısı CARVac'ın, deneklerin yüzde 59'unda 'sert' tümörleri en az yüzde 30 oranında küçülttüğü aktarıldı. Deneklerin yüzde 95’inde ise kanserin aşının ardından stabil hale geldiği ve büyümesinin durduğu belirtildi.
Covid-19 aşısı ile tüm dünyaya adlarını duyuran bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucusu olduğu biyoteknoloji firması BioNTech’in virüs bazlı kanser tümörleri, yumurtalık kanseri gibi kanserlere yol açan sert tümörlere karşı geliştirdiği kanser aşısı CARVac’ın, deneklerin yüzde 59’unda tümörleri en az yüzde 30 oranında küçülttüğü aktarıldı. Aşı, insan vücudundaki CAR-T adı verilen bağışıklık hücrelerini harekete geçirerek bu hücrelerin kanserli tümörle savaşmasını sağlıyor.
Aşıyla ilgili son araştırma sonuçları, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği (ESMO) Kongresi’nde duyuruldu. Burada BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, 15 yıldır üzerinde çalıştıkları kanser aşısının ilk sonuçlarının umut verici olduğunu açıkladı. Biontech’in geliştirdiği kanser aşısı CARVac’tan elden edilen ilk sonuçlarda tümörlerin büyümesini durdurabildiği ve hatta küçültebildiği açıklandı.
Aşının 44 hastaya dört doz halinde uygulandığı ve deneklerin yüzde 59’unda tümörleri en az yüzde 30 oranında küçüldüğü ifade edildi. Deneklerin yüzde 95’inde ise kanserin aşının ardından stabil hale geldiği ve büyümesinin durduğu belirtildi.
Aşı uygulaması sırasında deneklerden 23’ünde inflamasyon reaksiyonlarda doza bağlı bir artış gözlendiği aktarılarak, deneklerde tansiyon düşüklüğü ve ateş yükselmesi gibi yan etkiler görüldüğü belirtildi.
Biontech, 2030 yılına kadar yaklaşık 10 bin kanser hastasını tedavi etmeyi hedefliyor.