Suriyeli kanser hastaları tekrar Türkiye yolcusu: Ülkede 35 onkolog kalmış

2011'de başlayan iç savaşın ardından ülkeden ayrılan sağlık çalışanları nedeniyle tüm ülkede sadece 35 onkolog kalırken, kanser hastalarının tedavi ümidi Türkiye'de. BM'nin ilgili bölümünden yapılan açıklamaya göre 5 Haziran'da tekrar başlayan Türkiye'ye sevkler 8 Haziran'da 80'e yaklaştı.

Sağlık 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İsyancıların kontrolündeki bölgelerde 4.1 milyon kişi yaşıyor ve bu kişiler devletin sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin Türkiye direktörü Sanjana Quazi, 5 Haziran’dan itibaren Suriye’den Türkiye’ye kanser hastalarının naklinin tekrar başlatıldığını duyurdu.

Quazi, sevk verilen hasta sayısının 8 Haziran’da 80’e yaklaştığını belirtirken, bu hastalardan kaçının sınırdan geçtiğine dair bir bilgi vermedi. Söz konusu kişiler arasında hem yeni kanser hastalarının hem de halihazırda tedavi gören kişilerin olduğunu söyleyen yetkili, “Türkiye hükümetine minnettarız. Bu kesinlikle hayat kurtaracak” dedi.

Guardian’ın haberine göre Suriye’nin kuzeybatısında en az 4.300 kanser hastası var. Fakat isyancıların kontrolündeki bu bölgede yaşayanlar, Suriye devletinin sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bölgede 4.1 milyon kişi yaşıyor ve sadece üç onkolog var. Depremler nedeniyle de sağlık tesislerinin üçte biri kullanılamaz halde.

2011’de başlayan iç savaş süresince çok sayıda sağlık uzmanı ülkeyi terk ederken, Suriye’de çalışan sadece 35 onkolog kaldı.

MGK’da Suriyelilerin dönüşü için ‘uluslararası işbirliği’ vurgusuMGK’da Suriyelilerin dönüşü için ‘uluslararası işbirliği’ vurgusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.