Erdoğan-Zelenski görüşmesi: Tahıl koridoru ve Ukrayna’nın NATO üyeliği için ılıman iklim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İstanbul'da 2.5 saatlik bir görüşme yaptı. Erdoğan, 'Ukrayna NATO üyeliğini hak ediyor' derken, 17 Temmuz’da süresi dolacak olan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması için de görüşmenin olumlu geçtiği belirtildi.

Dünya 8 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Zelenski-Erdoğan görüşmesine paralel olarak heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetine icabetle İstanbul’a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi Vahdettin Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılamada tokalaşan iki lider, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ve 17 Temmuz’da sona erecek Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması gibi bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

Görüşme yaklaşık 2.5 saat sürerken, liderlerin baş başa görüşmesiyle paralel olarak heyetler arası görüşmenin de yapıldığı öğrenildi.

Görüşme sonrası Ukrayna lideri Zelenski Twitter üzerinden bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok önemli bir görüşme yaptıklarını belirterek, güvenlik konusunda hem Karadeniz bölgesinde hem de genel olarak Avrupa’da durumun ele alındığını söyledi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verilen destek için minnettar olduğunu söyleyen Zelenski, barış formülü konusunda da ülkelerin, halkların ve çıkarların korunmasının önemini vurguladı.

Vilnius’taki NATO Zirvesi’ne yönelik hazırlıklara devam edildiğini bildiren Zelenski, “Karadeniz Tahıl Girişimi’nin korunması ve geliştirilmesi ile gıda güvenliği için daha fazla çaba gösterilmesi konularını ayrıca ele alacağız” dedi.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.