Milliler U19 Dünya Şampiyonası’nda ABD’yi yendi, bronzu kaptı: Şampiyon İspanya

FIBA 19 Yaş Altı Dünya Basketbol Şampiyonası’nda Milli Takım, üçüncülük maçında ABD’yi 84-70 mağlup ederek turnuvayı üçüncü bitirdi. Finalde Fransa’yı 73-69 mağlup eden İspanya mutlu sona uzandı.

Spor 3 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
19 yaş altında şampiyon İspanya 3. Türkiye.

FIBA 19 Yaş Altı Dünya Basketbol Şampiyonası’nda final günü heyecanı turnuvaya ev sahipliği yapan Macaristan’ın Debrecen kentinde yaşandı. Türkiye, üçüncülük maçında turnuvanın favorilerinden olarak gösterilen güçlü ABD ile karşılaştı. Maçın ilk topuyla beraber rakibine üstünlük sağlayan milliler söz konusu avantajı bir an olsun kaybetmedi. İlk çeyreği 25-18 önde kapatan dev adamlar, ilk yarı sonunda rakibine 39-33 üstünlük sağladı. İkinci yarıda top kayıplarını sınırlayamayan ABD, farkı kapatamadı. Tan Yıldızoğlu ve Berke Büyüktuncel’in etkili oyunlarıyla farkı açan milliler son çeyreğe 56-46 üstün girdi. Son çeyrekte iki takım da hücumda daha verimliydi ancak milliler bir geri dönüşe izin vermedi ve maçtan 84-70 galip ayrıldı.

Tan Yıldızoğlu maçı 20 sayı ve 8 asistle tamamlarken Berke Büyüktuncel 19 sayı üretti. Samet Yiğitoğlu 10 sayı ve 11 ribauntla double double yapma başarısı gösterdi. Amerika’da Dylan Harper’ın 15 sayısı mağlubiyeti önlemeye yetmedi. Böylelikle Türkiye, 2015’ten sonra ikinci kez 19 Yaş Altı Dünya Basketbol Şampiyonası’nda bronz madalya kazanmayı başardı.

24 sene sonra gelen zafer

Final mücadelesi büyük çekişmeye sahne oldu. Yarı finalde milli takımımızı geçen İspanya, ABD’yi alt eden Fransa’yla karşılaştı. İlk çeyrek 19-18 İspanya üstünlüğüyle geçilirken devre 29-28 Fransa üstünlüğüyle bitti. İki takımın da topa baskı yaptığı ve sert savunmalarla rakibini hatalara zorladığı oyun ikinci yarıda da sürdü. Fransa, son çeyreğe 43-41 önde girmeyi başardı. Maç hiçbir zaman tam anlamıyla kopmazken Fransızlar bir ara 53-46 ile farkı 7 sayıya kadar çıkardılar ancak buradan dönen İspanya yeniden dengeyi sağladı. Maçın sonunda Rafael Villar’ın kritik basketiyle skor 63-63’e geldi ve uzatma devresine gidildi. Uzatmalarda daha az hata yapan taraf İspanya oldu ve İber ekibi sahadan 73-69 galip ayrılarak 24 sene sonra ilk, tarihindeki 2. 19 yaş altı dünya şampiyonluğuna uzandı. İspanya’da Jordi Rodriguez maçı 18 sayıyla bitirirken Villar 17 sayı üretti. Fransa’da Melvin Ajinca’nın 21 sayısı yeterli olmadı.

'Genç Periler' Avrupa Şampiyonası'na iyi başladı‘Genç Periler’ Avrupa Şampiyonası’na iyi başladı

Turnuvanın en iyi beşine bir Türk

Maçın bitmesinin ardından yapılan madalya seremonisi öncesi turnuvanın beşi ve en değerli oyuncusu açıklandı. Milli takımımızdan Berke Büyüktuncel de turnuva beşinde kendine yer buldu. Berke, 7 maçta 11.4 sayı, 8.3 ribaunt ve 3.7 asist ortalamaları yakaladı. Turnuvanın beşinde Berke dışında Zaccaharie Perrin (Fransa), Izan Almansa (İspanya), Mark Armstrong (ABD), Jordi Rodriguez (İspanya) yer aldı.

Berke, turnuvanın en iyi beşine seçildi ve ödülünü böyle aldı.

Macaristan’da düzenlenen organizasyonda en değerli oyuncu İspanya’dan Izan Almansa seçildi. Almansa turnuvada oynadığı 7 maçta 16.9 sayı, 7.1 ribaunt ve 1.9 asist ortalamaları tutturdu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.