Can Atalay davası: Yargıtay Başsavcısı da AYM’yi dinlemedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Can Atalay hakkında mütalaasını sundu ve kararın Yüksek Mahkeme'de olduğunu söyledi. Atalay'ın avukatı Taşçı ise AYM'nin kararının bağlayıcı olduğunu vurgulayarak "Bu mesele artık Can Atalay'ın şahsını da aşmış durumdadır" dedi.

Gündem 7 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Gezi Davası’nda 18 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay için Yargıtay Başsavcısı da olumsuz mütalaa verdi.

Marmara Cezaevi’nde (eski Silivri Cezaevi) tutuklu Atalay için Anayasa Mahkemesi (AYM) 27 ekimde karar vermiş, Atalay’ın seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. Yerel mahkemenin Atalay’ın tahliyesini işleme koyması beklenen mahkeme, AYM’nin bu kararına rağmen tahliye kararı vermemiş, dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayla ilgili olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığı’na mütalaa sundu ve Can Atalay’ın suçu seçimden önce işlediğini savunarak dokunulmazlıktan yararlanamayacağını ifade etti. Tahliye talebinin ret veya kabul takdirinin Yüksek Mahkeme’de, yani Yargıtay’da olduğunu savundu.

10Haber’e konuşan Can Atalay’ın Avukatı Akçay Taşçı şu anda Yargıtay’ın bu dosyanın muhatabı olmadığını söyledi ve AYM’nin kararına işaret etti. Söz konusu mütalaada sadece AYM kararının doğruluğunun tartışıldığını belirten Avukat Taşçı “AYM kararı son derece doğru bir karar. Ama farz edelim ki tartışılabilir hukuki yanları olsun. AYM karar verdikten sonra bu tartışma biter. Anayasa 153. maddesi gereğince AYM’nin kararı tüm idari ve yargı organları için bağlayıcıdır” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı mütalaasının hukuki karşılığı olmadığını söyleyen Avukat Taşçı sözlerini şöyle noktaladı:

“Yargıtay şu anda tahliye makamı değildir. Tahliye makamının kim olduğuna AYM karar vermiştir. Önümüzdeki tartışma şu; Yargıtay bir mahkeme olarak AYM’yi tanıyor mu, tanımıyor mu? Türkiye’de AYM kararları uygulanıyor mu, uygulanmıyor mu? Bu mesele artık Can Atalay’ın şahsını da aşmış durumdadır.”

Can Atalay'ın avukatları 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerini HSK'ya şikayet ettiCan Atalay’ın avukatları 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerini HSK’ya şikayet etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.