Cengiz Erdinç 10Haber’e konuştu: Savcı paylaşımın hepsini okumayınca piyangodan gözaltı çıktı

Balıkesir’de dün gözaltına alınan gazeteci Cengiz Erdinç, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Erdinç, gözaltından çıktıktan sonra ilk açıklamayı 10Haber’e yaptı: “Savcı yazdıklarımın tamamını görmemiş, bir kitaptan alıntı yapmıştım. Tolga'ya piyangodan tutuklama, bana da adli kontrol çıktı.

Gündem 3 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Organize suç ve çeteler üzerine çalışan, haberler yapıp kitaplar yazan gazeteci Cengiz Erdinç dün Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gözaltına alındı.

Erdinç’in gözaltına alınmasına neden olan soruşturmayı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı başlatmış ve Erdinç’in Ankara’ya götürüleceği söylenmişti. 

Bir süre haber alınamayan Erdinç’in, Balıkesir’de olduğu sabah saatlerinde öğrenildi. 

“Sansür Yasası” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun 217/a maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturmanın açıldığı öğrenilen Erdinç, haftada bir gün imza ve yurt dışı çıkış yasağı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Gözaltından çıkan Erdinç, ilk açıklamasını 10Haber’e yaptı. 

Gözaltına alınmasının nedeni olan paylaşımının üç tweetten oluştuğunu söyleyen Erdinç, soruşturmaya sadece iki tweetin alındığını belirtti. Üçüncü tweetinde, kendi yazdıklarının Polat Safi’nin yazdığı kitaptan olduğuna dair kaynak gösterdiğini anlatan Erdinç, “Savcı fark etmemiş” dedi. 

Kendisinin gözaltına alınmasının, 1 Kasım’da tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’ın ‘önüne’ geçmemesi gerektiğini belirten Erdinç, “Biz gazetecilik yapıyoruz. Ona piyangodan tutuklama bana adli kontrol çıktı. Gözaltındayken, küçücük bir nezarethanede düşünüyorsun, ‘Ben ne yaptım, ne oldu da buradayım?’ diye. Yaptığımız ekstra bir şey yok. İsimlerimiz tek tek önemli değil. Bu yapılan, insanların bilme hakkına saldırı” diye konuştu.

Tolga Şardan'ı tutuklatan imza kurumadan gazeteci Cengiz Erdinç gözaltındaTolga Şardan’ı tutuklatan imza kurumadan gazeteci Cengiz Erdinç gözaltında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.