Afrikalıların cinsel hastalık taşıdığı iddia ediliyordu: Karabük Üniversitesi paylaşımlarına sekiz gözaltı

Karabük Üniversitesi'nde cinsel yolla bulaşan hastalık yayıldığı iddialarından sonra sosyal medyada kimi ırkçı kimi hakaret içerikli paylaşımlar yapıldı. Ortamın gerilmesinden sonra savcılık soruşturma başlattı ve sekiz kişi gözaltına alındı.

Gündem 29 Mart 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Karabük Üniversitesi Türkiye’nin gündemine 26 Mart 2023’te Gabonlu üniversite öğrencisi Dina’nın ölümüyle girmişti. Filyos Çayı’nın Yeşilköy mevkisinde cesedi bulunan Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga ile soruşturmayla kentteki yabancı öğrenci oranının yüksekliği de çok konuşulmuştu. Üniversite yabancı öğrenci sayısı ve diploma ticaretiyle de tartışma konusuydu ki Karabük Üniversitesi’ndeki sınav usulsüzlükleri Sayıştay raporuna yansıdı. Ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu tartışmaların üstünden bir yıl geçti ve üniversite bu kez de AIDS, HIV ve HPV ile konuşulmaya başlandı. Instagram’daki “Karabük Üniversitesi İtiraf Sayfası” isimli hesapta Afrikalı öğrencilerle cinsel birliktelik yaşayan Türk erkek ve kadın öğrencilerin paylaşımları sosyal medyada çok konuşuldu. Çünkü paylaşımlarda bazı öğrencilerin HPV, bazılarının da HIV şüphesiyle hastaneye gittiği ileri sürülüyordu.

Bu gelişmeyle ilgili sosyal medyada Karabük Üniversitesi hakkında çok yorum yapıldı ama zaman ilerledikçe ibre siyah öğrencilere yöneldi. Bazı kullanıcılar ırkçı ifadelerle siyah öğrencilerle cinsel birliktelik yaşayan Türk öğrencilerle dalga geçti. Hatta bazı takım taraftarları toplanıp bu cinsel birlikteliklere tepki gösteren video dahi çekti. Ayrıca o paylaşımların doğruluğu hiç teyit edilemedi, üniversite sessizliğe gömüldü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Karabük Üniversitesi’nde yaşanan olaylarla ilgili internet ve sosyal medyadaki nefret söylemleriyle “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme,” “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” niteliğinde paylaşım yaptığı tespit edilen 10 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

Başsavcılığın talimatı üzerine sekiz şüpheli gözaltına alınırken iki şüphelinin yakalanması için de operasyonların devam ettiği öğrenildi. Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aynı suçlardan hakkında yakalama kararı çıkarılan ve İstanbul’da olduğu tespit edilen M.E.D. hakkındaki talimat İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Dina davasının mahkeme başkanı: Karabük’te ırkçılık olsa 10 bin yabancı öğrenci olmazDina davasının mahkeme başkanı: Karabük’te ırkçılık olsa 10 bin yabancı öğrenci olmaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.