Dolandırıcılıkta yapay zeka dönemi: Fotoğrafların gerçeği ayırt edilemiyor
Cinsel saldırıya uğradığını, bu sırada telefonuyla banka hesapları kullanılarak dolandırıcılık olaylarına alet edildiğini ileri süren Fatma Akbaş, yalan söylediğini itiraf etti. Kendisi için endişelenen birçok kadın hakları savunucusunu kandırmış.
Her yıl yüzlerce kadının öldürüldüğü, katbekat fazlasının fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kaldığı Türkiye’de bir üniversite öğrencisi, cinsel istismara uğradığını ileri sürerek başta hemcinsleri olmak üzere kamuoyundan yardım istedi.
Fatma Akbaş cuma günü kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında video yayımlayarak bir yıl önce tanışıp arkadaş olduğu iki erkekle İstanbul’a gittiklerini, kulüpte alkol aldıktan sonra sızdığını, bu sırada otel odasına götürülüp cinsel saldırıya uğradığını, görüntülerinin kayda alındığını ileri sürdü.
Ayrıca cep telefonuyla banka hesapları kullanılarak adının birçok dolandırıcılık olayına karıştırıldığını, hakkında soruşturmalar açıldığını, bu mağduriyete yol açan kişilerden şikayetçi olduğunu anlattı. Tehdit altında korkuyla yaşadığını belirterek yardım istedi.
Genç kadının videosu paylaşım rekoru kırdı. Birçok kadın hakları savunucusu bu yardım çığlığını duyurmak için seferber oldu. Sonunda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Fatma’ya ulaştıklarını, koruma altına alındığını ve iddialarının araştırıldığını duyurdu.
Ancak gerçek bambaşka çıktı.
Yaşadığı Karabük’te psikolog eşliğinde ifadesine başvurulan üniversite öğrencisi, yalan söylediğini itiraf etti.
İnsanların dolandırılmasına istemeden aracılık ettiğini ve bu işlem karşılığında bir miktar para aldığını söyledi. Cinsel saldırı, alıkonulma, şantaj ve tehdit iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtip şöyle konuştu:
“Sekiz yıllık hapis cezası ile karşı karşıyayım. Bu adamları bulamıyorum. Onları bu şekilde video çekerek bulabileceğimi düşündüm. Olayın içine biraz da istismar olayı girmek zorunda diye düşündüm. Bu olayı karşılık almak için yaptım; ancak alamadım, ben de dolandırıldım. Ben kara para aklama işinden, bahisten, hesap kiralamaktan anlamam. Bu yüzden kendimi kurtarmam gerektiğini düşünerek böyle bir şey yapmak zorunda kaldım.”
Yani insanlar, zor durumda olduğunu düşündükleri bir kadına yardım etmek isterken resmen kandırıldılar, bir ‘yargıdan kaçış planına’ alet edildiler.
Fatma hakkında ‘gerçeğe aykırı bilgiyi kamuoyuyla paylaşması nedeniyle iftira ve suç uydurma’ suçlamasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
Dolandırıcılık olayı ile ilgili olarak olayın aydınlatılması için ifadede adı geçen kişilerle ilgi olarak ayrı bir tahkikat başlatıldığı da öğrenildi.