Yedi binden fazla firari yakalandı: Cezaevinden izinli çıkan hırsıza da suçüstü
Cumartesi Anneleri, tam 1000 haftadır eylemde. İstanbul'da Galatasaray'da toplanan anneler bu haftaların çoğunda ya gözaltına alındı ya eylemleri engellendi. Ama bu kez öyle olmadı, polis eyleme karışmadı. Yakınlarını arayanlara destek büyüktü.
Arjantin’den İstanbul’a uzanan Cumartesi Anneleri eylemi her hafta Galatasaray Meydanı’nda devam ediyor. Arjantin’deki Plaza de Mayo Anneleri de 30 Nisan 1977’den bu yana her perşembe bir araya gelerek kaybedilen yakınlarını arıyor. Türkiye’deki kayıp yakınları da 27 Mayıs 1995’ten bu yana kimi dönemlerde kesintilere uğrasa da İstanbul’da İstiklal Caddesi’nin üzerinde, Galatasaray Lisesi’nin önündeki minik alanda eylem yapıyor. Talepleri gözaltına alındıktan sonra haber alamadıkları yakınlarının akıbetini öğrenmek, öldürülen yakınlarının faillerinin ortaya çıkarılıp yargılanması. Ancak her hafta eylem yapılan Galatasaray Meydanı 2018 yılından bu yana Cumartesi Anneleri’ne fiilen yasak.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta açıklamasında gözaltına alınmasını hak ihlali saydı ve buna rağmen Cumartesi Anneleri sürekli gözaltına alındı. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2018’de 700. haftada bu gözaltı uygulamasını savunmuş ve “Bugün terör örgütleri, bu odaklar eliyle bir başka istismar alanı peşinde koşuyor, anne istismarı. Yapılmak istenen çok açıktır. Annelik kavramı üzerinden bir mağduriyet oluşturup, hem teröre bir mağduriyet maskesi giydirmeye çalışıyorlar, hem de toplumu ayrıştırmaya çalışıyorlar” demişti.
Soylu Galatasaray Meydanı’nın terör örgütlerinin sözde ortak meşruiyet alanı haline getirilmesine müsaade etmeyeceklerini söylemiş “Bu millet yüz yıl önce bunların ağababalarına bu ülkeyi teslim etmemişti, bugün onların paçozlarına da teslim etmez, bunu herkes böyle bilsin” diye konuşmuştu.
Ama devir değişti, Süleyman Soylu’nun yerine yeni bir İçişleri Bakanı, Ali Yerlikaya geldi. Kasım ayında konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya farklı bir yol izledi ve “Cumartesi Anneleri’nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa zamanda sürede çözüm üreteceğiz. Bu hafta gördünüz gözaltı yapmadık” dedi. Bu açıklamadan sonra Cumartesi Anneleri gözaltına alınmadı ama Galatasaray Meydanı her cumartesi günü barikatlarla kapatıldı, oturma eylemi yapılamadı, sadece karanfil bırakıldı. Derken bu hafta bir adım daha geldi ve AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin Meclis Genel Kurulu’nda Cumartesi Anneleri’nin 1000. hafta anmasına izin verileceğini duyurdu. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bugün 1000. Hafta oturumuna katılım da büyük oldu. Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri’ne halk da destek verdi ve basın açıklaması yapıldı. Cumartesi Anneleri’nden Maside Ocak, “Burada hazırlık yaparken kendi evimi hazırlıyormuş gibi hissettim. Burada bizim anılarımız var. Kayıp yakınlarının buluştuğu bir nokta. Umarım 1001’inci hafta da böyle olur. Bize sadece 1000’inci haftaya özel olduğunu söylediler” dedi.
Basın açıklamasında 1000. kez aynı derin acı ve ısrarla bir araya geldikleri vurgulandı ve ömürlerinin arayışla geçtiği belirtildi. “Biz Cumartesi Anneleri/ İnsanlarıyız. Anneyiz, babayız, eşiz, kardeşiz, evladız, yeğeniz, torunuz. Yani sizler gibiyiz. Ama aslında bir farkımız var sizden. Bizim kalbimizde aynı derin yara sızlıyor; sevdiklerimizin mezarlarına bile sahip olamamanın tarifsiz acısı. Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan sevdiklerimizden bir daha haber alamadık. Ya aylar, uzun yıllar sonra “kimliği meçhul kişi” olarak gizlice gömüldükleri kimsesizler mezarlığında ağır işkence izleri taşıyan bedenlerine ulaştık ya da hiçbir iz bulamadık. Onlardan geriye sadece isimleri ve kucaklarımızdaki fotoğrafları kaldı” denen açıklamada kucaklarında taşıdıkları fotoğraflardaki insanların herkes gibi oldukları söylendi.
1000 haftadır kayıplarının nerede olduklarını sorduklarını ama ama şiddetle zorla dağıtıldıklarını söyleyen Cumartesi Anneleri “Nasıl vazgeçelim; onlar bizim gözbebeğimizdi” dedi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Gözaltında kaybedilen sevdiklerimize dokunamıyoruz ama her cumartesi onların resimlerini gururla taşıyoruz. Mezarlarına çiçek koyamıyoruz, ama her cumartesi onlar için Galatasaray Meydanı’na bir karanfil bırakıyoruz. Bu gelenek kuşaktan kuşağa aktarılarak sürüp gidecek. Galatasaray Meydanı’na bakan her göz, o meydandaki her taş, devletin bu büyük utancının ve Cumartesi Anneleri’nin direncinin tanığıdır!”