Bir Türkiye paradoksu: Sırrı Süreyya Önder vekillik beklerken, cezaevi valizini hazırladı
Kobani Davası’nın 82’nci duruşmasına SEGBİS ile katılan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Herhangi bir söz talebim yok, bütün arkadaşlarımın özgürlüğünü talep ediyorum" dedi.
Mahkeme tahliye taleplerini ‘kaçma şüphesi’ gerekçesiyle reddetti. Duruşma, son sözlerin alınması ve hüküm için 16 Mayıs’a ertelendi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişinin yargılandığı davanın 82’inci duruşması Sincan 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. IŞİD’in Kobani’ye saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te yapılan sokak eylemlerinin ardından açılan Kobani Davası’nda karar duruşmasının başka tarihe erteleneceği bildirildi.
Duruşmayı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ve DEM Parti milletvekilleri ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever ve Türkiye İşçi Partisi Milletvekili (TİP) Ahmet Şık da izledi.
Mahkeme başkanı sanıkların esas hakkında savunmalarının alındığını, ancak SEGBİS çözümlerinin tamamlanmaması nedeniyle sürecin henüz bitmediğini söyledi.
Alp Altınörs duruşmada ilk söz alarak “Dört yıldır hayatlarımızdan çaldınız. Bu dört yılın sonunda bizler aynı noktadayız. Bir twit bahane edilerek dört yıldır tutukluyuz. Oysa bizim çağrımız meşrudur, yasaldır, demokratiktir. IŞİD terörüne, IŞİD soykırımına karşı bir çağrıdır. Bunun sayısız örneğini savunmamda ifade etmiştim. Bu dava aklanmıştır, sizden talebimiz bu uzun tutukluluğu sonlandırmanızdır” dedi.
Daha sonra Kobani Davası’nda tutuklu bulunan HDP MYK üyesi Dilek Yağlı söz aldı. Yağlı “Uzun tutukluluğu şu an dikkate almanız ilginç oldu. dört yıl geçti, sizin tutanağınız bize ulaşmadı. Usulün yerine getirilmediği bir yerde hükmü nereye açıklayalım denen bir mütalaa var. Vereceğiniz karar doğrudan benimle ilgili bir karar olacak mı, bence olmayacak. Yargılama pratiğiniz buna hizmet etti. Geldiğimiz aşamada tahliye talebimi usulen istemek durumundayım. Sizden beklentimiz hukuki bir karar vermenizdir” diye konuştu.
Selahattin Demirtaş ise “Herhangi bir söz talebim yok, tüm arkadaşlarımın özgürlüğünü talep ediyorum” dedi.
Avukat beyanlarının tamamlanmasının ardından duruşmaya karar için 15:30’a kadar ara verildi.
Mahkeme tahliye taleplerini ‘kaçma şüphesi’ gerekçesiyle reddetti. Duruşma son sözlerin alınması ve hüküm için 16 Mayıs’a ertelendi.
Kobani olayları 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırmasının ardından birçok ilde yapılan protesto ve eylemleriydi. Kobani Davası’nda aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da olduğu 18’i tutuklu 108 kişi 2014 yılındaki Kobani olaylarına ilişkin ”devletin bütünlüğünü bozma” başta olmak üzere pek çok suçla yargılanıyor. Davanın iddianamesi Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edildi. Davada yargılananlar hakkında 29 ayrı suçlamayla 38’er kez ”ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası isteniyor. Demirtaş 25 Aralık 2023 tarihinde yapabildiği ilk savunmasında ”Hakkımda somut tek bir delil yok, bu bir siyasi intikam davasıdır, hukuken tutuklanmadık, hepimiz siyasi rehineleriz’’ demişti.