Deprem yargılamalarında bu da oldu: Tutuklu müteahhidin oğlu ile cezaevi müdürü arasında rüşvet pazarlığı

6 Şubat depremlerinde 96 kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın tutuklu müteahhidi Hasan Alpargün'ün oğlunun babasının yattığı cezaevinin müdürüne rüşvet verdiği ortaya çıktı. Alpargün'ün oğlu işleri yürütmek için soyadını da değiştirmiş.

Gündem 27 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

6 Şubat depremleriyle ilgili davalar devam ediyor. Her iddianamede, her ifadede ortaya bir ihmal çıkıyor. Kesilen kolonlar, eksik demirler, projeye uygun olmayan inşaatlar, elini kolunu sallayıp sorumlu değilmiş gibi  gezen müteahhitler…

Bir müteahhit depremde ölenleri yapı denetime başvurmamakla suçladı. Yani ona göre sorumlu ölenlerdi. Geçen haftalarda davası görülen bir diğerinin savunması “Depremi biz yapmadık ki. Deprem Allah’tan oldu, ona inanmayanlar çıkmış bizi suçluyor” oldu.

İki gün önce Kahramanmaraş’ta en az 1400 kişinin yaşamını yitirdiği Ebrar Sitesi’yle ilgili davanın sanıklarından kooperatif başkanı Ahmet Doğan’ın öğretmenliğe iade edildiğini öğrenmiştik.

Depremlerde Adana Çukurova’da 14 katlı Hasan Alpargün Apartmanı da yıkılmış, 96 kişi yaşamını yitirmişti. Bu apartmanla ilgili davanın bugünkü duruşmasında karar bekleniyor.

Apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün 6 Şubat’ta, depremin olduğu gün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) kaçmıştı. Çalışma sonucunda Lefkoşa Emniyet Müdürlüğü’nce yakalanan Alpargün Adana’ya getirilmişti. Alpargün gazetecilerin ”Yaptığınız binanın çökmesiyle 96 kişi öldü ne diyeceksiniz” sorusuna ‘mukadderat’ diye yanıt vermişti. Alpargün 13 Şubat 2023’te tutuklanmış, beraber kaçtığı oğlu Hasan Can Alpargün serbest bırakılmıştı. O da işleri devam ettirebilmek için ise soyadını ‘Aleks’ olarak değiştirmişti.

Anka’nın haberine göre müteahhit Hasan Alpargün’ün tutuklu olduğu cezaevindeki müdürüyle oğlu Hasan Can Aleks arasında rüşvet pazarlığı oldu. İddiaya göre cezaevi müdürü Alpargün’ün oğlundan 100 bin TL istedi. Hasan Can ise cezaevi müdürüne “Müdürüm 80 bin yapsak olmaz mı? Çünkü benim hesaplarım da bloke edildi” diye yanıt verdi, ardından 80 bin TL gönderdi.  Ardından da cezaevi müdürü Aleks’e “Kendinize iyi bakın, görüşmek üzere” diye mesaj attı. Müdür bir gün sonra da “Merhaba, babanız çok iyi bilgin olsun” diye mesaj iletti.

Bu rüşvet pazarlığı Alpargün Apartmanı dava dosyasına eklendi. Ancak rüşvet olayı daha sonra dosyadan ayrılarak soruşturma başlatıldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.