Depremin artçı şoku: ‘Tutkulu bir MHP’li’, aynı gün iki terfi alıp Esenyurt Belediyesi’ne kayyım atandı

Beyoğlu kaymakamı olarak görev yapan Can Aksoy bir günde önce İstanbul Vali Yardımcısı, ardından Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in yerine 'vekil' adı altında kayyım olarak atandı. Aksoy'u tanıyanlar onun 'tutkulu bir MHP'li' olduğunu söylüyor.

Gündem 31 Ekim 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ana muhalefetin 31 Mart 2024’te İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde haritayı kırmızıya boyadığı yerel seçimlerde yüzde 49.05 oy alarak megakentin en kalabalık ilçesi Esenyurt’ta belediye başkanlığına seçilen CHP’li Prof. Dr. Ahmet Özer, 30 Ekim’de “PKK/KCK terör örgütünün mensup ve faaliyetlerinin tespit edilmesiyle ilgili soruşturmalar kapsamında” gözaltına alınarak tutuklandı.

Gelişme ülkenin içinde olduğu atmosfer, cezaevine giden süreçte yaşananlar ve gelinen nokta göz önünde tutulduğunda dikkat çekiciydi.

Öyle ki operasyon MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Meclis kürsüsünde örgütün lağvedildiğini açıklamasını teklif ettiği bir ortamda düzenlenmişti.

Bu mesaja günlerce dolaylı olarak destek veren, en sonunda 29 Ekim’de, yani Cumhuriyet Bayramı gibi bir günde ittifak ortağının çağrılarının ‘ön yargısız değerlendirilmesi’ gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 saat geçmeden kafaları iyiden iyiye karıştırmıştı.

Bahçeli’nin ‘her zamanki gibi bir istikamet çizdiğini’ ve ‘tarihi bir fırsat penceresi açtığını’ söylemiş, sonra da Özer’in gözaltına alınmasını eleştiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel’eyse şöyle seslenmişti:

“Bir hukuk devleti içinde PKK terör örgütünün attığı adımlardan rahatsız olan Özel şunu bilmen lazım; hukuksuzluğun olduğu yerde adalet olmaz, adil yönetim olmaz. Bunları öğrenmeye mecbursun. Coğrafyamız bir ateş çemberine dönüşmüşken terör örgütünün mensupları Esenyurt’u kasıp kavururken bundan neden rahatsız oluyorsun? Tam aksi mevcut yönetime destek vereceksin. Attığımız adımlardan geri durmayacağız.”

“İstikamet nereye,” “Hangi fırsat penceresi,” gibi soruların yanıtları havada kalmıştı.

Ahmet Özer.

Başsavcılığın açıklamasında belediye başkanının 10 yıldır izlendiği, terör örgütüyle ilintili suç kaydı olan 694 kişiyle irtibata geçtiği, bunların başında PKK’nın Avrupa’daki yöneticilerinden KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal’ın yer aldığı ileri sürüldü.

Kartal 28 Ekim 2015’ten bu yana İçişleri Bakanlığı’nın ‘en çok aranan teröristler’ listesinde kırmızı kategoride ve savcılığa göre Özer onunla farklı zamanlarda 14 kez görüşmüş.

Özer ise hakimlikte suçlamaları reddetti ve ilçeye kayyım atanabilmesi için gözaltına alındığını söyledi.

Kartal’la aynı aşiretten olduklarını, dolayısıyla bunun suç olamayacağı yanıtını verdi. Banka hesabına yapılan bir transfere açıklık getirirken bu paranın kiracısı tarafından gönderildiğini ve menşeini bilemeyeceğini söyledi.

(Özer’in gözaltına alındığı anlar)

40 yıldır akademisyen ve profesör olarak devletin çeşitli kademelerinde görev yaptığını ve 10 yıldır da CHP’li olduğunu belirterek “Hukukun, adaletin düzgün işlenmesi gerekir” diye ekledi.

“Esenyurt Belediye Başkanı olduktan sonra iki kişiden birinin oyunu alarak, ki çok büyük bir ilçedir, yedi aydır başarılı şekilde belediye başkanlığı yapıyorum, siyasi bir yönelim yapılıyor, halk iradesi gasp ediliyor, böyle bir durum kabul edilemez, İstanbul’da düzeni bozma yönünde insanlarda infial yaratma amacıyla yapılmaktadır, hem beledi açıdan hem siyasi açıdan sonuçlar doğuracaktır. Dosyadan anlaşılacağı üzere hiçbir belgeye dayanmayan iddialar ile suçlanıyorum.

‘Öcalan’la görüşmede adım irade dışı geçiyor’

Örneğin 40 civarında kitap yazmış bir yazarım, bunların bir kısmı bölgesel kalkınmayla ilgili, bir kısmı roman, bir kısmı Kürt meselesiyle ilgilidir. 200 civarında ulusal makalem ve 300 civarında bildirim yayınlanmıştır. Türkiye’nin çeşitli ulusal televizyonlarında görüşüne başvurulmuş kişiyim, hal böyleyken 2002 yılında Öcalan ile yapılan görüşmede iradem dışında ismimin geçtiği iddia ve suçlaması yapılıyor. Yazarım, herkes okuyabilir görüş dercedebilir, orada ismimin geçmiş olması herhangi bir delil midir? Başka bir insanın isminin zikredilmesi bu suçu mu yaratır?”

İktidar medyası kayyımı bakanlıktan önce duyurdu, isim yanlış çıktı

Özer’in gözaltına alınmasına tepki gösteren kent sakinleri belediye binası önünde toplanmaya başlamışken AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Sabah ve A Haber abonelerine “son dakika” anonsuyla bir haber servis edildi:

“İçişleri Bakanlığı tarafından Esenyurt Belediyesi’ne Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl kayyum olarak atandı.”

Gazeteciler hızlıca İstanbul Valiliği’ni arayıp ‘gelişmeyle’ ilgili bilgi edinmek istedi. Ancak aldıkları yanıt “Bakanlıktan Valiliğimize Esenyurt Belediyesine kayyum atanmasına dair ulaşan herhangi bir talimat ya da yazı bulunmamaktadır” oldu.

Bu sırada Özer’in sorgusu hala sürüyordu.

İlerleyen saatlerde beklenen açıklama İçişleri Bakanlığı’ndan geldi. Fakat atanan kişi Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl değildi, İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy Esenyurt Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmişti.

Ancak valiliğin resmi sitesinde ‘vali yardımcıları’ arasında Aksoy’un ismi görünmüyordu. Kendisi kaymakamlığın internet sitesinde hala ‘kaymakam’ olarak tanıtılıyordu.

Kafa karışıklığının dozu artarken gazeteciler konuyla ilgili edindikleri bilgileri peş peşe paylaşmaya başladı.

Kaymakam önce vali yardımcısı, sonra da ‘Esenyurt Belediye Başkan Vekili’ olarak atanmıştı. Bu bilgiler, öğle saatlerine doğru ‘güncellendi.’

Kaymakam olarak son etkinliği 29 Ekim’de Galatasaray Lisesi’nde düzenlenen programa katılmaktı.

‘Tutkulu bir MHP’li, herkese övünçle söylüyor’

Can Aksoy’un kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabına bakanlar ilk olarak kendisinin Erdoğan’la el sıkışırken çekilen fotoğrafıyla karşılaşıyor. Bu paylaşımda “Devletimizin emrindeyiz” notu yer alıyor.

Milliyetçi kökenli avukat Afşin Hatipoğlu onu “son derece tutkulu bir MHP’li, siyasi kimliğini kendisiyle çalışan herkese övünçle söyleyen bir mülki amir” olarak tanımlıyor.

’Vikipedik’ bilgilerle devam edecek olursak;

Aslen Kırşehirli olan Can Aksoy 1983 yılında Ankara’nın Altındağ ilçesinde doğdu.

İlk ve ortaöğrenimini Ankara Keçiören’de tamamlayan Aksoy Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden 2005 yılında mezun oldu.

Üniversite yıllarında kamu yönetimi alanında çeşitli stajlarda yer aldı. TODAİE bünyesindeki Yerel Yönetim Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde (YAYEM) ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü’nde çalıştı.

2006’da Kırşehir Kaymakam adayı olarak mülki idare amirliğine adım attı. Çeşitli il ve ilçelerde görev yaptı.

İngiltere’de Leicester Üniversitesi’nde dil eğitimi aldı. Ardından Türkiye’deki görevlerinde Sivas Ulaş Kaymakamlığı, Kars Arpaçay Kaymakamlığı, Yozgat Vali Yardımcılığı, Çanakkale Vali Yardımcılığı ve Çanakkale İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği gibi farklı kademelerde çalıştı.

Ayrıca Adıyaman Gölbaşı Kaymakamlığı, Ankara Beypazarı ve Kızılcahamam Kaymakamlıkları gibi görevlerde bulundu.

4 Eylül 2023’te İstanbul Beyoğlu Kaymakamı olarak atandı. 31 Ekim 2024’te önce İstanbul Vali Yardımcısı oldu. Aynı gün Esenyurt’a kayyım olarak atandı.

İlk işi Ahmet Özer’in fotoğraflarını indirmek oldu

Aksoy, hiç beklemeden belediyeye gelerek göreve başladı. İlk işi Ahmet Özer’in fotoğraflarını indirmek oldu.

Normalleşmeyi yıkan Esenyurt depremi: CHP'li başkan terörden tutuklandı, CHP köpürdüNormalleşmeyi yıkan Esenyurt depremi: CHP’li başkan terörden tutuklandı, CHP köpürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.