Derince’deki silo patlamasındaki diğer ihtimal: ‘Alüminyum fosfin’ uyarısı

Derince'deki silo patlamasına ilişkin açıklama yapan Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası, toz patlaması dışındaki bir ihtimale dikkat çekti. Açıklamada Fumigasyon işlemi yapılıp yapılmadığının önemli olduğu belirtilirken diğer silolar için iş güvenliği önlemlerinin alınması gerektiği ifade edildi.

Gündem 12 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Kocaeli’nin Derince ilçesinde 5 gün önce Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında patlama meydana geldi. Patlamada 60 silodan 13’ü zarar gördü ve TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, patlamanın toz patlaması şeklinde olduğunun değerlendirildiğini söyledi. Aynı şekilde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da yaptığı açıklamada “Toprak Mahsulleri Ofisi silolarının bulunduğu Derince ilçemizde gemilerden buğday aktarımı sırasında buğday tozu sıkışmasından kaynaklı bir patlama olduğunu değerlendiriyoruz” dedi. Patlamada 3 ağır 12 kişi yaralanırken 20 yaşındaki Ekrem Kalkan, kaldırıldığı hastanede 3 gün önce yaşamını yitirdi.

Türkiye 1998 yılında da yine Derince’den silo patlaması haberini almıştı. Ulaştığımız yetkili isimlerin de net bir bilgisinin olmadığı olaya ilişkin arşivlerde kısa bir haber bulunuyor. Buna göre TMO’nun Derince Limanı’ndaki 100 bin tonluk buğday silosunda gaz sıkışmasından kaynaklanan patlamada 7 kişi yaralanmıştı.

10Haber’in ulaştığı Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası yetkilileri ise tahıl tozlarının belli bir oranda bulunduğu ortamın patlayıcı ortam olarak değerlendirildiğini belirtti ve tutuşturucu kaynağın mutlaka ateş olması gerekmediğini aktardı. Statik elektrik, silonun iç yüzey sıcaklığı, malzeme içerisine karışan metal kırıntılarının sürtünmesi sonucu da patlamanın meydana gelebileceği belirtilirken “Statik elektriğe karşı topraklama yapılmış olması gerekirdi. Kullanılan ekipmanların patlayıcı ortamlarda kullanıma (ATEX direktiflerine) uygun olarak imal edilmiş ekipmanlardan seçilmesi gerekirdi. Dış hava sıcaklığının çok yüksek olduğu günlerde dışardan soğutma, hatta silonun yapımı sırasında ısı geçirgenliğini önleyecek şekilde yalıtımlı imalat teknik olarak alınacak önlemler arasında sayılabilir” ifadelerine yer verildi.

‘Alüminyum fosfin’ uyarısı

Öte yandan Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası, toz patlamasından alevin nasıl çıktığının araştırılması gerektiğini vurguladı ve toz patlaması dışında bir ihtimalin daha olabileceğini belirtti: “İthal gelen buğday geldiği ülkeden çoğunlukla fumigasyon işlemi uygulanmış halde gelmektedir. Fumigasyon işleminde kullanılan alüminyum fosfin su ile temas ettiğinde tutuşabilen yanıcı gazlar yayar. Bu patlama olayında Buğday gemiden silolara aktarılırken su ile temas edip etmediği incelenmelidir. Mevcuttaki zarar görmemiş olan diğer silolarda da aynı gemiden gelen ürün depolanıyor ve bu patlama aluminyum fosfin kaynaklı ise bir daha patlama gerçekleşmemesi için gerekli iş güvenliği önlemler alınmalıdır.”

Daha 20 yaşındaydı… Depremde evini, limandaki patlamada canını kaybettiDaha 20 yaşındaydı… Depremde evini, limandaki patlamada canını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.