Kavgada ölüm: Beş çocuk yıllarca hapis yatacak

Kocaeli İzmit'te eski sevgili kavgası sırasında darp edilerek öldürülen Kıvanç Uman'ın davasında iddianame hazırlandı. Liseli beş sanık hakkında 15 ile 24 yıl arası değişen hapis cezaları istendi.

Gündem 3 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
DARBEDILIP OLDURULEN KIVANC UMAN (FOTOGRAFTA) HAKKINDA HAZIRLANAN IDDIANAME TAMAMLANDI. FOTOGRAF-DHA

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde kız meselesi nedeniyle 16 yaşındaki lise öğrencisi Kıvanç Uman’ın dövülerek öldürüldüğü olayla ilgili olarak, üçü tutuklu beş çocuk sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede tutuklu sanıklar 14 yaşındaki Y.K. ve 16 yaşındaki H.M.K. ile Y.A.’nın sırayla Uman’ı döverek öldürdükleri, tutuksuz sanıklar Y.S.K. ve A.B.K.’nin ise diğer üç çocuğu yönlendirerek azmettirme suçu işledikleri belirtildi.

Birbirlerini dövdüler

Cumhuriyet savcısı tarafından Kıvanç Uman’ın ölümüyle ilgili hazırlanan iddianame Kocaeli 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede Y.K.’nin eski sevgilisiyle Kıvanç Uman’ın sevgili olması, Y.K.’nin Uman ve sevgilisini mahallede görmek istemediğini söylemesi gibi nedenlerle aralarında anlaşmazlık olduğu belirtildi. İddianamede olay gününden önce Y.K.’nin Kıvanç Uman’ı kavga etmek için olay yerine çağırdığı, Y.K.’nın arkadaşları H.M.K. ve Y.A. ile evde önceden buluştuğu bilgisi yer aldı. Kıvanç Uman’ın iki arkadaşıyla olay yerine geldiği, Kıvanç ve Y.K.’nin birbirlerini “darp ettiği” yazıldı.

Boğazını sıktı, karnına diz attı

Kıvanç ile kavga eden Y.K.’nin yaşça küçük olmasına rağmen boy ve cüsse bakımından iri olduğu ifadeleri de iddianamede yer aldı. Y.K.’nin Kıvanç’ın boğazını sıkarken küfrettiği, Kıvanç yerdeyken üstüne çıkıp 7-8 defa kafasına yumrukla vurduğu belirtilen iddianamede orada bazı gençlerin bu anları cep telefonu ile kayda aldığı, Y.A. ve A.B.K.’nın Y.K.’yi vurması için kışkırttığı, Y.S.K.’nin ‘Gücü kalmadı, çak artık, karnına diz at’ şeklinde sözler söyleyerek Y.K.’yi azmettirdiği belirtildi.

Boksör gardı alarak yürümüş

Kavgada Y.K. yorulduğu için taraflar ayrılırken H.M.K.’nin tişörtünü çıkarıp boksör gardı alarak Kıvanç’ın üzerine yürüdüğü, Kıvanç’ın H.M.K.’den korkarak elleriyle ‘Gelme’ der gibi hareketler yaptığı iddianameye yansıdı. H.M.K.’nin buna rağmen durmadığı, Kıvanç’ın göğsünün alt kısmına ve suratına yumruk attığını belirten Cumhuriyet savcısı, H.M.K.’nin darbeleri nedeniyle Kıvanç’ın yere yığıldığını, tanık beyanlarından vücut geliştirme, lisans belgesinden boks sporu yaptığı tespit edilen Y.A.’nın ise uçar gibi Kıvanç’ın üzerine gittiğini, suratına yumruk attığını, Kıvanç’ın yere düştüğünü belirtti. İddianamede Kıvanç’ın yerde yattığı sırada Y.A.’nın Kıvanç’ın başına iki kez yumrukla vurduğu, o esnada Kıvanç’ın ağzından kan geldiği tespiti yer aldı.

Kıvanç okulda en sakin ve küfretmeyen çocuk seçilmiş

Kıvanç Uman’ın annesi savcılıkta verdiği ifadede olaydan önceki hafta içinde Y.K.’nin oralarda dolaşıp evine doğru baktığını gördüğünü, Y.A. ve Y.K.’yi aynı mahallede olmaları nedeniyle tanıdığını söyledi. Anne oğlu hakkında da Kıvanç’ın kavga eden, küfreden bir çocuk olmadığını, hatta okulda anket yapıldığını ve Kıvanç’ın en sakin ve küfretmeyen çocuk seçildiğini anlattı. Kıvanç’ın iki gün önce kız arkadaşından ayrıldığını söyleyen anne sanıklardan şikayetçi oldu.

Ölüm nedeni kafa travmasına bağlı beyin kanaması

İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nın düzenlediği rapora da yer veren iddianamede ölümün “darp sonucu künt kafa travmasına bağlı beyin kanaması ve gelişen komplikasyonlar sonucu olduğu” belirtildi. Suç tarihinde 12-15 yaş grubundaki Y.K., Y.S.K. ve A.B.K. hakkında düzenlenen Adli Tıp raporları kapsamında sanıkların işledikleri fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algıladıkları, davranışlarını yönlendirme yeteneklerinin geliştiğinin tespit edildiği belirtildi.

Savcı ağırlaştırılmış müebbet cezası istiyor ama…

Cumhuriyet savcısı suça sürüklenen çocuklar “Y.K., H.M.K. ve Y.A.’nın Kıvanç Uman’ı darbederek öldürdükleri için, A.B.K. ve Y.S.K.’nin kavga sırasındaki söylemleriyle sanıkları yönlendirerek kasten öldürmeye azmettirme suçundan cezalandırılmasını” istedi. Y.K., H.M.K. ve Y.A. kasten öldürme suçunu çocuğa karşı işledikleri için ceza kanununda bunun karşılığı ağırlaştırılmış müebbet cezası; ancak sanıklar reşit olmadığı için cezanın 15 ila 24 yıla inmesi ihtimali var. Tutuksuz yargılanan A.B.K. ve Y.S.K’nin de çocuğu kasten öldürmeye azmettirme suçundan 15 yıla kadar ceza alması bekleniyor.

Kıvanç Uman’ın dövülerek öldürülmesi ile ilgili beş sanık 7 Aralık’ta, Kocaeli 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Bu bildiğin cinayet, cezası da müebbetBu bildiğin cinayet, cezası da müebbet

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.