Dilan Polat’ın cezaevindeki eşi Engin’le buluşması: Bir saatlik görüşmeye üç yasak sığmış

Dilan Polat cezaevinden serbest bırakıldığının ertesi günü başka bir cezaevindeki kocası Engin Polat'ı ziyaret etti. Bir saatlik bu ziyarette Engin Polat eşine bir dizi uyarıda bulunmuş ve bazı şeyleri yapmayı yasaklamış. Bakın onlar neler?

Gündem 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Cezaevine girdikleri güne dek lüks hayatlarına dair sosyal medya paylaşımlarıyla dikkati çeken, ancak Kasım 2023’te ‘kara para aklamak’, ‘vergi usul kanununa muhalefet’ ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’ suçlamalarıyla eşi Engin’le birlikte tutuklanan Dilan Polat üç gün önce tahliye edildi.

Kararın gerekçesi şuydu: “Üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, atılı suçlar için kanunda öngörülen hapis cezasının alt ve üst sınırlarıyla birlikte özellikle dosya kapsamındaki mevcut deliller ve alınan ifadeler ile MASAK tarafından hazırlanan raporun içeriği karşısında, atılı suçların vasfının sanık lehine değişmesi ihtimalinin bulunması ve tutukluluktan elde edilecek faydanın bu aşamada adli kontrol hükümleriyle de sağlanabilecek olması.”

Polat tahliye olduktan bir gün sonra Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Karatepe Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu eşi Engin’i ziyaret etti. Hep pahalı araçlarla görüntülenmeye alışık olan Polat bu kez Opel marka bir otomobildeydi.

Engin Polat’ın bir saat süren görüşmede eşine bazı yasaklar koyduğu öğrenildi.

GazeteMagazin’in haberinde bunlar şöyle sıralandı: “Kesinlikle konuşmayacaksın. Telefon kullanmayacaksın. Röportaj vermeyeceksin.”

Engin Polat polislerin gözetiminde mahkemeye giderken.

Soruşturma hakkında kısaca

1 Kasım 2023’te İstanbul merkezli 6 ilde başlayan ve ilerleyen günlerde de devam eden operasyonlarda Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Soruşturma kapsamında daha önce şirketlerinde yapılan aramalarda dijital materyal ve defterlere elkonan Polat çiftinin de yer aldığı şüphelilerle ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK) ön inceleme raporu hazırlanmış, raporda tasfiye halindeki üç firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirlenmişti.

Paranın yine aile bireylerine ait şirketler arasında transfer edildiği, son aşamada ise Engin Polat’ın sahibi olduğu Milda Gayrimenkul isimli firmada toplanarak gayrimenkul ve çok sayıda araç alındığının tespitinin ardından İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri şüphelilerin kimliklerini belirlemiş, İstanbul merkezli Ankara, Yalova, Ordu, Kırklareli ve Manisa’da 43 adrese eş zamanlı operasyon düzenlemişti.

Soruşturmada ekipler Dilan ve Engin Polat’a ait bir medikal şirketin Ankara’da başka bir firmaya isim hakkını verdiğini, bu firmanın hesabındaki 1 milyon 800 bin liranın da ortakların kişisel hesaplarına aktarılmaya çalışıldığını tespit etmişti.

Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu’nun da aralarında bulunduğu şüphelilerden 16’sı tutuklanmış, 27 şirkete kayyım atanmıştı.

Sulh Ceza Hakimliği, 14 Haziran’daki aylık tutukluluk incelemesinde, Dilan Polat’ın kardeşleri Can ve Sinem Sıla Doğu ile Can Polat, Gökay Bekar, Halit Polat, Harun Abak, Metin Yılmaz, Mustafa Özalp, Nilgün Yılmaz, Uğurcan Ayyıldız ve Zekai Tepe’nin adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edilmesine hükmetmiş, diğer 5 şüphelinin tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

‘Ulaştıkları şöhret sayesinde’

Soruşturmanın tamamlanmasıyla Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, yasa dışı yollardan edinilen paraların “soğuk cüzdan yöntemi” ile sisteme sokulmadan transfer edilerek aklamaya tabi tutulduğu aktarılarak, örgütün söz konusu faaliyetler sırasında, kısa sürede ulaştıkları şöhret ve tanınırlık sayesinde bir kısım gerçek ticari faaliyetlerde de bulunduğu, bu sayede aklama suçlarının en belirgin yönü olan takip ve kontrolün zorlaştırılmasını sağlamaya çalıştıkları değerlendirmesi yapılıyor.

Dilan Polat hapisten daha şöhretli çıktı: Her adımı olay, yüzbinlerce yeni takipçiDilan Polat hapisten daha şöhretli çıktı: Her adımı olay, yüzbinlerce yeni takipçi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.