Diyanet bildiğimiz gibi: Zaferi andı, komutanını unuttu

Diyanet cuma hutbesinde Büyük Taarruz Zaferi'ni andı ancak Atatürk'e yer vermedi. Diyanet’in son yıllarda yayınladığı hiçbir 30 Ağustos mesajlarında Atatürk’ün ismi geçmiyor. Büyük Taarruz Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da biliniyor.

Gündem 26 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur.

İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl bu tarihe denk gelen Cuma hutbesinde Büyük Taarruz Zaferi’ni anıyor. Ancak savaşa adını veren Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’in adı hutbede geçmiyor. Bu durum Diyanet için şaşırtıcı değil. Geriye doğru tarandığında 2019 yılından beri hiçbir 30 Ağustos mesajında Atatürk’ün anılmadığı görülüyor.

Diyanet'ten kadın ve çocukları hedef alan imama 500 TL cezaDiyanet’ten kadın ve çocukları hedef alan imama 500 TL ceza

Diyanet benzer tavrı yıllardır Cumhuriyet Bayramı, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gibi günlerde sürdürüyor ve bu sebeple tepki alıyor.

Diyanet bu yıl da geleneği bozmadı. Bu hafta yayınlanan hutbede Malazgirt Zaferi, Çanakkale Zaferi ve Büyük Taarruz anıldı ama hutbede Atatürk’ün adı geçmedi.

Hutbede Malazgirt, Çanakkale ve Büyük Taarruz anıldı

Söz konusu hutbede, “İstiklal ve istikbalimizin teminatı olan Anadolu’yu yurdumuz kılan 26 Ağustos Malazgirt Zaferi, Allah Teâlâ’nın, aziz milletimizi nusret ve inayetinden mahrum etmediğinin şahididir. En güçlü donanmalarla vatanımızı işgal etmek isteyenleri mağlup ettiğimiz Çanakkale Zaferi buna şahittir. Bütün yokluk ve imkânsızlıklara rağmen hayâsızca akınlara ‘dur’ dediğimiz Milli Mücadele ruhu buna şahittir.

Vatan aşkıyla dolu imanlı yüreklerin Anadolu’muzdan düşmanları kovduğu 30 Ağustos Büyük Taarruz Zaferi buna şahittir. Bu vesileyle Allah’ın adını yüceltme uğruna canından geçen ve bu cennet vatanı bizlere emanet bırakan aziz şehitlerimizi, ebedi âleme göç eden kahraman gazilerimizi rahmetle yâd ediyorum” ifadeleri yer aldı.

Diyanet'ten 'ezan sesi turizm bölgelerinde de her yere ulaşsın' talimatıDiyanet’ten ‘ezan sesi turizm bölgelerinde de her yere ulaşsın’ talimatı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.