Zengin olmak hayaliyle evini sattı: Kriptocuya isyan edince hakaretten davalık oldu
Hayat pahalılığı nedeniyle ekonomik olarak en çok zorlanan kesimlerin başında gelen emeklilerin seçim sonuçlarını doğrudan etkilediği konuşuluyordu. Emekliler şimdilerdeyse dolandırıcıların hedefinde.
Hem iktidar hem muhalefet kanadınca özel önem atfedilen yerel seçimlere giden süreçte dahi banka promosyonu dışında vaatte bulunulamayan emekliler için ‘en düşük maaş’ güncel durumda 10 bin TL olarak uygulanıyor.
Bu tutar birçok büyükşehirde ev kirasını karşılamaya yetmiyor.
31 Mart öncesi birçok kez zam iddiası gündeme gelse de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan böyle bir gelişmenin söz konusu olamayacağını vurgulamıştı:
“(…) Geçtiğimiz günlerde emekli maaşlarına şu kadar zam yapacağız diyen muhalefetin nasıl boş konuştuğunu örneklerle anlattım. Sözü edilen artışların ülkenin tüm yatırımlarını durdursak, eğitim ve sağlık harcamalarının tamamını buraya aktarsak, kamu görevlilerine maaş vermesek bile karşılayamıyoruz.”
Uzunca bir süredir geçim sıkıntısıyla anılan emeklilerin muhalefetin haritayı büyük ölçüde kırmızıya boyadığı seçimin sonucuna doğrudan etki ettiği konuşuluyor. Şimdilerdeyse dolandırıcıların hedefindeler.
Seçimden sonra dolandırıcıların emeklileri tuzağa düşürmek için çeşitli yöntemlere başvurdukları ortaya çıktı. Son olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ismiyle bu kesime ‘enflasyonla mücadele’ kapsamında ‘geri ödemesiz devlet desteği’ gibi yollarla dolandırıcılık mesajları atıldığı öğrenildi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı bu konuda uyarı yaptı:
“Gündeme ilişkin de kamuoyunun da nabzını tutarak dolandırıcılık eylemlerini gerçekleştirmek için çaba sarf ediyorlar. Bu noktada özellikle insanların haberlerden, televizyonlardan takip ettikleri gündeme ilişkin başlıklarda, sosyal medyadan takip ettikleri içeriklere yönelik oltalama eylemlerinde bulunuyor ve bu tarz durumlarda bu takip edilen gündeme ilişkin gelen mesajlar kişilerin halihazırda zaten haberlerde izledikleri zaten sosyal medyada gördükleri içeriklere yönelik olduğu için de bu oltalama durumu çok daha hızlı şekilde gerçekleşebiliyor. Dolandırıcılar amaçlarına ulaşabiliyor.”
Darıcı dolandırıcıların emeklilere yönelik eylemlerini artırdığına dikkati çekerek şöyle devam etti:
“Özellikle son süreç itibariyle baktığımız zaman seçimlerin hemen ardından da emeklilere yönelik birçok bu tarzda dolandırıcılık faaliyetinde bulunduklarını görüyoruz ve çeşitli mesajlar geldiğini görüyoruz. Dolandırıcıların en son gönderdikleri mesajların içindeyse özellikle enflasyonla mücadele kapsamında Türkiye’nin ekonomik durumuyla ilgili içeriklerin olduğunu ve enflasyonla mücadele kapsamında bu mücadelenin unsurlarını kullanmakla alakalı mailler ve mesajlar gönderdiklerini, özellikle cep mesajlarının, bu bağlamda ciddi sıkıntı oluşturduğunu görüyoruz.
Burada özellikle şuna dikkat edilmesi gerekiyor. Geri ödeme, herhangi bir ödemenin geri alınması vesaire gibi durumlarda mutlaka ve mutlaka ilgili bakanlıkların, ilgili kurumların orijinal web sitelerini takip etmeleri, ilgili bakanlıklardan doğrudan bilgi edinmeleri, ilgili kurumların internet sitelerinden veya diğer açıklamalarından yola çıkarak takip etmeleri gerekiyor.”