Down sendromlu bebek davasında hekimle aile karşı karşıya: Ortada 21 milyonluk ceza var

İzmit'te Down sendromlu doğan çocuğun ailesi hekime 'testleri yaptırmadı' diyerek dava açtı ve 21 milyon lira tazminat kazandı. Hekim ise testlerin negatif çıktığını, bilirkişi raporunun da bunu kanıtlandığını söylüyor.

Gündem 21 Mayıs 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Temsili fotoğraf.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde Serpil-Faruk Gürel çifti 11 yıl sonra ikinci çocuklarını kucağına aldı. Anne Serpil Gürel hamilelik sürecinde İzmit’teki özel bir hastaneye gitti, kontrollerini burada yaptırdı. Yedinci ayda düşük tehlikesi yaşadı ama korkulan olmadı ve hamileliği devam etti. Ama çift bu korkuyla dörtlü tarama testiyle birlikte tahlillerinin tamamını yaptırmak istedi. Doktor buna gerek olmadığını, iddiaya göre bebeğin sağlıklı olduğunu söyledi.

Çift de doktoru dinledi ama sekizinci ayda yine bir sorunla karşılaştılar. Bebek bağırsak enfeksiyonu yaşıyordu, ölüm tehlikesi vardı. Bu nedenle doktor anne Serpil’i doğuma aldı. Doğduktan sonra yapılan topuk tarama testinde bebeğin Down sendromlu olduğu anlaşıldı. Aile de hastane ve doktorun ihmali olduğu gerekçesiyle 2016 yılında maddi-manevi tazminat davası açtı. Dava sekiz yıl sonra sonuçlandı ve mahkeme hastanenin çifte 21 milyon 89 bin 691 TL 15 kuruş maddi, 200 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Aile karardan memnun oldu, çünkü çocuklarının geleceğini bu parayla teminat altına aldı. Ancak para cezasına çarptırılan doktor Erkan Türköz dertli, çünkü ömrü boyunca çalışsa bu parayı ödeyemeyeceğini söylüyor. Karara yasal olarak da itiraz eden doktor Türköz Sabah’tan Gül Kireklo’ya konuştu ve “Down sendromlu olmanın sebebi hekim değildir. Hekim olmak için 20 yıl okuyorsun. 25 yıllık hekimsin, ama sonuç bu. Üstelik benim yaptığım bir hata yok. Down senrdromlu bebek hekim hatasından olmaz. Genetik bir hastalıktır. Down sendromlu olanların da yaşamaya hakkı var. Anne karnında tedavisi bulunmayan bir hastalıktır. Anne karnında tespit edildiğinde gebeliğe son verilir. Benim de iki çocuğum var. Yüzlerce bebek dünyaya getirdim. Yüzlerce aileyi mutlu ettim. Bunu hak etmedim” diyor. Bebeğin tüm tarama testlerinin negatif çıktığını da söyleyen doktor “Bilirkişi raporlarında da suçsuz olduğum açıkça ortada” diyerek isyan ediyor.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş da doktor Türköz’ün bu nedenle para cezasına çarptırılan ilk hekim olduğunu belirtiyor: “Fırsatçı avukatlar tüketici mahkemelerine davaları açıyor. Down sendromu genetik bir hastalık. Bunda bizim bir hatamız yok. Ama biz iki ila beş milyonluk tazminat davalarıyla karşı karşıyayız. Şu anda Down sendromlu çocuğu olan ailelerin açtığı 40’a yakın dava var. Altı bin malpraktis davası, 60 bin de hekime açılmış soruşturma var. Avukatlık büroları bu aileleri çıkar sağlamak amacıyla kullanıyor. Korkarım bu gidişle bu davalardan ülkemizde kadın doğum uzmanı bulamayacağız.”

TJOD Genel Sekreteri Op. Dr. Volkan Kurtaran da “Meslektaşımızın 21 milyon lira tazminata çarptırılmasını duyanlar bu branştan uzaklaşıyor. Yasal faizle bu rakam 40-50 milyon lirayı bulacak. Hayatı boyunca bir doktor bu kadar para kazanamaz. Üstelik suçsuz. Down sendromlu bebek doğumu genetik bir hastalık. Karşıt bir ihmal yoksa kadın doğum uzmanı yargılanmamalı. Down sendromu 600 gebelikten birinde görülüyor. Tarama testleri yüzde yüz ‘Down sendromu var’ demiyor. Tarama testlerini yapıyoruz. Amniyosentez, genellikle hamileliğin ikinci ya da üçüncü trimestrinde yapılan bir test. Down Sendromu gibi kromozomal birtakım durumlar gibi genetik hastalıkları teşhis etmek amacıyla yapılan testtir. Her gebeye düşük riski nedeniyle yapılması doğru bulunmuyor. Tarama testleri yüzde 99 ihtimalle sonuç veriyor. Yüzde 99 negatif çıksa dahi yüzde bir ihtimal geriye kalıyor. Hadi pozitif çıktı. O gebeliği sonlandırmak ne kadar etik. O da tartışma konusu. Hekimi bu ağır yükün altında bırakmayın” diyor.

Çocuk Down sendromlu doğdu, aile hastaneden 21 milyon tazminat alacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.