Obezitenin Türkiye’ye yıllık maliyeti 27,5 milyar dolar; Sağlık Bakanlığı savaş açıyor
Sağlık Bakanlığı ülkede 'M çiçeği' hastalığına rastlanmadığını ve ek önlem gerekmediğini açıkladı. Ancak KLİMİK yönetim kurulu üyesi Prof. Ergönül'e göre 'tek tük' vakalar var. Öte yandan virüs dün ilk kez Avrupa'da da görüldü.
Dünyanın bazı bölgelerinde yeni bir salgın paniği yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün de ‘acil durum’ ilan ettiği bu salgın, ‘M Çiçeği salgını’ diye biliniyor. Peki kolayca bulaşabilen bu salgın hastalığa Türkiye’de hiç rastlandı mı? Sağlık Bakanlığı, ‘Hayır, hastalık Türkiye’de yok’ diyor ama bazı doktorlar aynı görüşte değil, onlara göre ‘Tek tük bazı vakalar var.’ Ama henüz korkulacak seviyede değil. Öte yandan hastalık dün ilk kez Afrika dışında görüldü, İsveç’te Afrika’dan döndüğü söylenen bir kişiye M Çiçeği teşhisi kondu.
M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş insanlardan bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ‘maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)’ ismini 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla ‘mpox’ olarak değiştirmişti.
Virüsün yeniden ‘uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu’ oluşturduğu ilan edildi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus “DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu ilan edilmesini tavsiye etti. Kabul ettim” dedi.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika’da ortaya çıkan ‘maymun çiçeği’ varyantına karşı Türkiye’de de önlem alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan “Türkiye’de şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız” demişti.
Sağlık Bakanlığı dün bir açıklama yaptı ve Türkiye’de bu hastalığın görülmediğini duyurdu. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada şunlar dendi: “14 Ağustos 2024’te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından M çiçeği hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştır. Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.”
Ancak enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, bu açıklamanın aksine Türkiye’de birkaç vakanın bulunduğunu duyurdu.
Prof. Ergönül, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsünün iki türü olduğunu ve şu anda yayılma potansiyeline sahip türün etkili olduğunu belirtti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) yönetim kurulu üyesi olan Ergönül şunları söyledi: “Virüsün iki farklı türü var. Şu anda yayılma potansiyeline sahip tür etkili. Türkiye’de şu ana kadar yalnızca tek tük vakalar görüldü. Bu durum korkulacak bir seviyede değil. Sağlık Bakanlığı ile yakın temas halindeyiz ve vakaları dikkatle takip ediyoruz.”