Durumu kritik olan Çetin Doğan’ın eşi konuştu: Hapis, fiilen idam cezasına dönüştü

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgül Doğan ''Eşim aleyhinde tesis edilen müebbet hapis cezası, fiilen idam cezasına dönmüş durumdadır'' dedi.

Gündem 7 Mart 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Sağlık sorunlarına rağmen cezaevinde tutulan emekli orgeneral Çetin Doğan’ın eşi Nilgül Doğan ”Eşim aleyhinde tesis edilen müebbet hapis cezası, fiilen idam cezasına dönmüş durumdadır” dedi.

28 Şubat davasında aldığı mahkumiyet nedeniyle üç yıldır cezaevinde olan 84 yaşındaki emekli orgeneral Çetin Doğan ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Daha önce beş damarından baypas olan Doğan kronik şeker ve tansiyon hastası. Çetin Doğan son olarak 4 Mart’ta safra kesesindeki taş nedeniyle tansiyonu çok yükselince hastaneye kaldırıldı, burada ameliyatla safra kesesi alındı. Pankreadit riski de bulunan Çetin Doğan’ın yaşına bağlı sürekli sağlık sorunlarından dolayı hastanede müşahede altında tutulmaya devam edildiği belirtildi.

Çetin Doğan’ın sağlık durumuyla ilgili eşi Nilgül Doğan, ”Bu hafta sonu yaşadıkları onun neredeyse ölümüne neden olabilecek mahiyettedir” dedi. Doğan, eşinin hücresindeki acil müdahale butonuna ulaşamayacak kadar hastalandığını ve alabildiği iki dil altı hapı sayesinde hayatta olduğunu belirtti.

Nilgül Doğan, eşine verilen cezanın fiilen idam cezasına dönmüş durumda olduğunu söyledi: ”Bugün, ailem adına sesleniyorum. Ülkemizde idam cezası bundan 20 sene önce kaldırıldı. Ancak adil olmayan ve siyasal bir saikle yürütülen yargılama neticesinde eşim aleyhinde tesis edilen müebbet hapis cezası, fiilen idam cezasına dönmüş durumdadır. Anayasanın Cumhurbaşkanına verdiği görev ve yetkiler kapsamında bir karar alınmadığı takdirde, idam cezasının infazı, eşimin hücresinde bulunan çağrı butonuna basamadığı ya da hastaneye zamanında yetiştirilemediği bir sonraki seferde gerçekleşecektir.”

Erdoğan’ın imzası bekleniyor

28 Şubat davasından hüküm giyen 85 yaşındaki Vural Avar 20 Aralık 2022’de cezaevindeki yatağında uyurken hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başsavcılıklara bir genelge gönderdi. Genelgeyle sürekli hastalık, sakatlık ve kocama nedeniyle cezaların hafifletilmesi, kaldırılması işlemleri hükümlünün talebi olmadan resen başlatılabilecekti.

Avar’ın ölümünün ardından yayınlanan genelgeyle Çetin Doğan’ın kaldığı cezaevinin müdürü ve savcı harekete geçti. Çetin Doğan’ın sağlık kontrollerinin yapılması için re’sen harekete geçtiler. Doğan önce İzmir’deki bir hastanede, ardından Adli Tıp’ta muayene oldu. Raporun tahliyeye giden yolu açması için özet kısmında “yaşlılık, sakatlık ve kronik sorunlardan” söz edilmesi gerekiyordu. Ancak raporda hastalıklar saptanmış olsa da özet kısmında bu ifadeler yoktu. Bu yüzden rapor genelgeden faydalanmayı sağlamadı. Ardından savcı Doğan’ın durumunun “genelge kapsamında” değerlendirilmesini istedi.

Savcının dilekçesinin ardından rapor düzeltildi, diğer gerekli belgeler hazırlandı ve Adalet Bakanlığı’na yollandı. Adalet Bakanlığı dosyayı onayladıktan sonra aileler yerel karakoldan arandı, prosedür denebilecek sorular soruldu, dosya Beştepe’ye imzaya gitti.

Adli Tıp Kurumu’nun ‘kocamışlık ve sürekli hastalık’ raporu düzenlediği Çetin Doğan’ın dosyası 2023 yılı Nisan ayından bugüne Cumhurbaşkanı’nın önünde imza bekliyor.

TCK’nın mimarından Çetin Doğan tepkisi: Hizbullahçı affedilmişti, ayrımcılık yapılmamalı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.