TCK’nın mimarından Çetin Doğan tepkisi: Hizbullahçı affedilmişti, ayrımcılık yapılmamalı

Cezaevindeki Çetin Doğan sağlık sorunları sebebiyle geçen yılın nisan ayında kocamışlık raporu almıştı, ancak hâlâ tahliye edilmedi. Prof. Adem Sözüer önceki gün ameliyat geçiren Doğan’ın cezaevinde tutulmasına tepki gösterdi.

Gündem 6 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

28 Şubat davasında aldığı mahkumiyet nedeniyle üç yıldır cezaevinde olan 84 yaşındaki emekli Orgeneral Çetin Doğan önceki gün ameliyat geçirdi. Türk Ceza Kanunu’nun mimarlarından Prof. Adem Sözüer Adli Tıp’tan kocamışlık raporu olan Doğan’ın cezaevinde tutulmasına tepki gösterdi.

28 Şubat davasında aldıkları ceza sebebiyle beş emekli general cezaevinde. 83 yaşındaki emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, 83 yaşındaki emekli Korgeneral Yıldırım Türker, 79 yaşındaki emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak ve 78 yaşındaki emekli Tümgeneral Erol Özkasnak Sincan Cezaevi’nde, 84 yaşındaki emekli Orgeneral Çetin Doğan ise İzmir/Buca Cezaevi’nde bulunuyor.

Çetin Doğan geçen haziranda mide kanaması geçirmişti. Birçok sağlık sorunuyla mücadele eden Doğan son olarak dün safra kesesindeki taş nedeniyle tansiyonu çok yükselince hastaneye kaldırıldı, ameliyatla safra kesesi alındı. Daha önce beş damarından baypas olan Doğan kronik şeker ve tansiyon hastası.

Çetin Doğan’ın cezaevindeki son fotoğrafı… Eşi yaşadıklarını anlattıÇetin Doğan’ın cezaevindeki son fotoğrafı… Eşi yaşadıklarını anlattı

Vural Avar’ın ölümünün ardından gelen genelge

28 Şubat davasından hüküm giyen 85 yaşındaki Vural Avar 20 Aralık 2022’de cezaevindeki yatağında uyurken hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başsavcılıklara bir genelge gönderdi. Genelgeyle sürekli hastalık, sakatlık ve kocama nedeniyle cezaların hafifletilmesi, kaldırılması işlemleri hükümlünün talebi olmadan resen başlatılabilecekti.

Avar’ın ölümünün ardından yayınlanan genelgeyle Çetin Doğan’ın kaldığı cezaevinin müdürü ve savcı harekete geçti. Çetin Doğan’ın sağlık kontrollerinin yapılması için re’sen harekete geçtiler. Doğan önce İzmir’deki bir hastanede, ardından Adli Tıp’ta muayene oldu. Raporun tahliyeye giden yolu açması için özet kısmında “yaşlılık, sakatlık ve kronik sorunlardan” söz edilmesi gerekiyordu. Ancak raporda hastalıklar saptanmış olsa da özet kısmında bu ifadeler yoktu. Bu yüzden rapor genelgeden faydalanmayı sağlamadı. Ardından savcı Doğan’ın durumunun “genelge kapsamında” değerlendirilmesini istedi.

Savcının dilekçesinin ardından rapor düzeltildi, diğer gerekli belgeler hazırlandı ve Adalet Bakanlığı’na yollandı. Adalet Bakanlığı dosyayı onayladıktan sonra aileler yerel karakoldan arandı, prosedür denebilecek sorular soruldu, dosya Beştepe’ye imzaya gitti.

Adli Tıp Kurumu’nun ‘kocamışlık ve sürekli hastalık’ raporu düzenlediği Çetin Doğan’ın dosyası 2023 yılı Nisan ayından bugüne Cumhurbaşkanı’nın önünde imza bekliyor.

Türk Ceza Kanunu’nun baş mimarı Prof. Adem Sözüer Doğan’ın cezaevinde tutulmasına tepki gösterdi. Anayasa’nın 104/16. Maddesi’ndeki ‘Cumhurbaşkanı sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır’ hükmünü hatırlatan Sözüer “Adli Tıp Kurumu Çetin Doğan’a ‘kocamışlık ve sürekli hastalık’ raporu vermiş, hâlâ hapiste. Ama ‘Hizbullah’ hükümlüsü salt ’kocama’ raporuyla affedilmişti. Ayrımcılık yapılmamalı. Kural eşit uygulanmalı” dedi.

Son 14 yılın yarısını cezaevinde geçirdi

Çetin Doğan ‘Balyoz darbe planı’ davası kapsamında 26 Şubat 2010 günü tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Yargılanması tutuklu olarak devam etti. 19 Haziran 2014’te Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararı doğrultusuna tahliye edildi. Doğan, 4 yıl 3 ay 24 gün tutuklu kaldı. Yıllar süren yargılama sonucunda beraat etti, ama o kararı da Yargıtay bozdu. Yargılama devam ediyor.

Doğan Silivri’de tutukluyken 2013 yılında bir de 28 Şubat davası açıldı, Doğan darbeye teşebbüsle suçlandı. Yıllar süren yargılama sonunda 9 Temmuz 2021’de Yargıtay’a gelen dosyada Çetin Doğan’ın da aralarında olduğu 14 emekli general hakkındaki müebbet hapis cezası onandı. Doğan bu suçlama nedeniyle 1 yıl 11 ay 21 gündür cezaevinde. Öte yandan komutanların rütbeleri söküldü, er statüsüne düşürüldüler. Şu anda içeride beş emekli general var.

Çetin Doğan cezaevinde fenalaştı, ameliyat geçirdiÇetin Doğan cezaevinde fenalaştı, ameliyat geçirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.