Ebrar Sitesi sanığı depreme puan verdi: Adına yakışır şekilde çok büyüktü

1.400 kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş'taki Ebrar Siteleri’nin L bloğuyla ilgili davanın ilk duruşması görüldü. Üçü tutuklu, biri firari yedi sanık duruşmada suçsuz olduklarını savundu, suçu ölen müteahhide attılar.

Gündem 26 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Her biri 10 katlıydı, toplam sekiz bloktan oluşuyordu ve 360 daireli site depremde un ufak oldu. Enkaz başına gidenler gözlerine inanamadı. Yıkıntılar üzerinde göze çarpan demir parçası bile yoktu…

6 Şubat depreminde 57 kişinin yaşamını yitirdiği Ebrar Sitesi’nin L Blok’uyla ilgili üçü tutuklu, biri firari yedi kişinin ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması Kahramanmaraş 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada ölenlerin yakınları, taraf avukatları, tutuksuz sanıklar Lütfi Timurbanga ve Nebi Koska hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı bulunan Mustafa Timurbanga’nın katılmadığı duruşmaya tutuklu Ahmet Doğan, Ferhat Bülent Özer ve Atilla Öz ile başka dosyadan tutuklu Tevfik Tepebaşı kaldıkları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Yedi sanığın Kahramanmaraş Adliyesi’ndeki yargılaması başladı.

‘Binanın yerini bile bilmiyorum’

Duruşma sanıkların savunmasıyla başladı. İlk savunmayı yapan Ferhat Bülent Özer suçlamaları kabul etmedi. Binanın proje müellifinin hayatta olmayan Murat Gitmiş olduğunu söyledi, “Murat Gitmiş okul arkadaşımdı. Kendisine güvenip 120 günlük Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS) verdim. İlk sorgumda ruhsatın fotoğrafını telefondan göstermişlerdi ve baktığımda imza ilk etapta benim gibi göründü. Ama sonra avukatımın bana getirdiği ruhsat fotokopisine baktığımda imzanın bana ait olmadığını, ruhsatta tahrifat yapıldığını gördüm. Ayrıca ben 2004 yılında büro tescil belgemi yenilememiştim. 15 Şubat 2005’te Adıyaman Belediyesi’nde işe başladım. Benin binanın yıkılmasıyla ilgili sorumluluğum yok. Murat Gitmiş dışında hiç kimseyi tanımıyorum. Binanın kontrol ve denetimine gitmedim. Binanın yerini bile bilmiyorum” diye konuştu.

1.400 kişi öldü, Kooperatif Başkanı: Suçlu olmadığımı düşünüyorum

Binayı inşa eden Zirve Konut Yapı Kooperatifi’nin başkanı Ahmet Doğan da suçsuz olduğunu söyledi. Ev sahibi olmak için kooperatife üye olduğunu, daha sonra başkan seçildiğini belirten Doğan “Ben öğretmenim, inşaattan anlamam, ama kooperatifte gereken bütün izinler ibralar, toplantılar her şey yapıldı. Tek bildiğim, asrın felaketinin adına yakışır bir şekilde çok büyük bir deprem oldu. Suçlu olmadığımı düşünüyorum. İlk önce kooperatife üye oldum, daha sonra seçimlerde de başkan oldum. Kooperatif bünyesinde herhangi bir müteahhit yok. Biz işten anlamadığımız için paket olarak Murat Gitmiş’e verdik. Biz sadece ödemesini yaptık, kendisi de inşaatı iyice takip etti. Biz sadece mali destek sağladık, yapım aşamasında da sorumluluğu ona verdik” dedi.

‘Müteahhit demelerine anlam veremiyorum’

Ebrar Siteleri’nin kurucusu Tevfik Tepebaşı da diğer davalarda olduğu gibi bu davada da öğretmen olduğunu ve inşaattan anlamadığını söyledi, “Ben Başak Konut Yapı Kooperatifi başkanıyım. Burası Zirve Konut Yapı Kooperatifi tarafından yapılmıştır ve buna rağmen ‘Tevfik Tepebaşı müteahhit’ denmesine bir anlam veremiyorum” dedi.

Tutuksuz sanıklardan Nebi Koska ise L Blok’la hiçbir alakası olmadığını söyleyerek “Ben sıva işçisiyim. Komple sıvasını yapıp işçilik parasını aldım. Paramı da Mustafa Timurbanga verdi” dedi. Lütfi Timurbanga da ev almak için kooperatife üye olduğunu, kendisinin yönetim kurulu üyesi yapıldığından haberi olmadığını, aldığı evi de inşaat tamamlanmadan başkasına sattığını söyledi.

Tanıkların da dinlendiği duruşmada ölenlerin yakınları sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi. Duruşma sonunda mahkeme heyeti tutuksuz yargılanan Tevfik Tepebaşı’nın tutuklanmasına karar verip duruşmayı erteledi.

 

1.400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi sakinleri müze değil adalet istiyor1.400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi sakinleri müze değil adalet istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.