Edirne’de eczanelerde Bulgar ve Yunan turist yoğunluğu

Bulgar ve Yunan turistler kur farkı nedeniyle birçok ihtiyacını sınır kenti Edirne’den karşılıyor. Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle başlayan alışveriş turizmi eczanelerde de reçetesiz ilaç ve takviye gıda alımında yoğunluk oluşturuyor.

Gündem 8 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Türkiye’de kurdaki yükseliş nedeniyle ilaca ulaşımda sıkıntı yaşanması yeni bir durum değil. Türkiye’de özellikle son yıllarda her 3-4 ayda bir bu sorun baş gösteriyor.  Bazı ilaçların piyasada bulunurluğu güçleşiyor ve hastaların yaşadığı zorluklar artıyor. Öte yandan reçetesiz ilaç ve takviye gıdaların fiyatı da ulaşılabilir olmaktan çıkıyor. Bu durum komşu ülkelerden alışveriş için gelenler içinse fırsata dönüşüyor.

Sınır kenti Edirne’de, kur farkı nedeniyle birçok ihtiyacını karşılamak için gelen Bulgar ve Yunan turistler, başta alışveriş merkezleri olmak üzere birçok sektörde yoğunluk oluşturuyor. Komşu ülke vatandaşları, özellikle son dönemde reçetesiz ilaç ve takviye gıda ihtiyaçları için kentteki eczaneleri tercih ediyor. Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, soğuk algınlığına karşı önleyici ilaçlar ve takviye gıdalara rağbet gösteren turistlerin yoğun talebinin, Türkiye’deki ilaç sektörünün kaliteli ve ucuz olmasından kaynaklandığını söyledi.

Bunu da gördük: Türkiye'den Avrupa'ya ilaç kaçırmak isterken yakalandılarBunu da gördük: Türkiye’den Avrupa’ya ilaç kaçırmak isterken yakalandılar

Bulgar turistlerin, döviz kurundaki artışla beraber özellikle de son 2-3 yıldan beri artan bir trendle Edirne’ye ilgi gösterdiğini belirten Kılıçcıgil, “Hafta sonları özellikle Edirne’de çok sayıda Bulgar vatandaşını ağırlıyoruz. Bununla birlikte Bulgar vatandaşları, çeşitli sağlık giderleri ile ilgili olarak ihtiyaçlarını da bizim Edirne’mizdeki eczanelerden karşılamaya başladılar. Eczaneye temel müracaatlarının sebebi özellikle Türkiye’deki sağlık politikasının sağlam temelleri nedeniyle ilaç fiyatının belli bir oranda tutulması, bununla birlikte görece olarak bazı ilaçların ucuz kalması ve de Türkiye’de çok güçlü bir ilaç endüstrisi olması. Burada özellikle çeşitli ilaçlarda, gıda takviyelerinde çok ciddi bir üretim kapasitemiz var. İşin gerçeği Bulgaristan’da olmayan sağlık sistemindeki ilaçlarla ilgili olarak da buralarda hem kaliteli hem de ucuz ilaca erişebiliyorlar” dedi.

İlaç fiyatlarına zam geldi, eczacılar ‘yeterli değil’ dediİlaç fiyatlarına zam geldi, eczacılar ‘yeterli değil’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.