Türkiye ile Yunanistan arasında ‘turizm baharı’: Temel sorunlarda gelişme yok

Türkiye ve Yunanistan’dan Ege’de tansiyonu düşüren birer adım geldi. Her iki ülke de geniş askeri tatbikatlar yerine küçük çaplı eğitimler yapacak. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise olumlu havayı turizm sezonuna bağladı “Temel sorunlarda gelişme yok” dedi.

Gündem 31 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’deki 6 Şubat depremleri ile Yunanistan’daki tren kazasının ardından iki ülke arasında tesis edilen olumlu havanın geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yunanistan tarafından her yıl tüm Ege Denizi’ni kapsayacak şekilde mayıs-haziran aylarında icra edilen Kataigis Tatbikatı yerine eğitim standartlarını idameye yönelik küçük çaplı faaliyetler yerine getirildi.

Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı da Deniz Kuvvetleri Komutanlığının planlı faaliyetlerinde düzenlemeye gitti. Her sene haziran ayının ilk haftasında su üstü gemileri, denizaltılar, insanlı ve insansız hava araçları dahil 200’ün üzerinde unsurla binlerce personelin katıldığı Denizkurdu Tatbikatı yerine uluslararası ilişkiler ve mütekabiliyet ilkeleri doğrultusunda tatbikat yerine taktik eğitimler gerçekleştirilecek.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ‘Mavi Vatan’ kavramının isim babası olarak biliniyor

Turizm mevsiminde istikrarı korumaya yönelik çalışmalar önemlidir

10Haber’e konuşan Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, karşılıklı adımları “Yunanistan’ın ve Türkiye’nin seçim dönemlerine girdiği bu periyotta iki tarafında Ege’de jeopolitik sorunları bir kenara bırakarak istikrarı korumaya yönelik çalışmaları turizm mevsiminin başladığı bu dönemde önemlidir. Ancak Ege’de krizleri başlatanın her zaman Yunanistan olduğu unutulmadan Türkiye mevcut duruma dikkatle yaklaşmalıdır. Zira Ege’de temel sorunlar konusunda çözüme yönelik hiçbir ilerleme kat edilmemiştir” diye değerlendirdi.

Gürdeniz, Yunanistan’ın gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaya devam ettiğini, Kardak benzeri 152 ada, adacık ve kayalıklarda devlet uygulamalarını artırdığını vurgulayarak “Temeldeki bu çok ciddi sorunlar Yunanistan’ın geri adım atmasıyla dengeye erişmediği sürece Türkiye’nin iyi niyetinin kısa vadeli olacağını, Yunanistan’ın illaki dengeyi bozacak bir hamlede bulunacağını değerlendiriyorum” dedi.

Caydırmanın temeli harbe hazırlıktır, harbe hazırlığın da tatbikat

Karşılıklı olumlu adımların “yaz dönemi, turizm sezonu için geçici bir duraklama” sağlayacağını belirten Gürdeniz, “Temel sorunlarda hiçbir gelişme yoktur. Türkiye bu kapsamda Denizkurdu gibi donanmanın en büyük tatbikatını bir jest olarak Ege Denizi’nde küçük çaplı, Doğu Akdeniz’de ise geniş çaplı yapmaya ve birliklerinin hal ve hazırlık seviyesini en üst seviyeye çıkarmalıdır. Caydırmanın temeli harbe hazırlıktır, harbe hazırlığın temeli de tatbikatlardır” diye konuştu.

Yunanistan'dan Le Monde'a tepki: Türkiye seçimlerindeki haritada Yunan adalarını Türkiye toprağı gösterdiYunanistan’dan Le Monde’a tepki: Türkiye seçimlerindeki haritada Yunan adalarını Türkiye toprağı gösterdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.